Αλλάζει το δίκαιο του ανταγωνισμού

Αλλάζει το δίκαιο του ανταγωνισμού

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία εβδομάδα θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου που φέρνει σημαντικές αλλαγές στο δίκαιο του ανταγωνισμού αλλά και στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά έληγε χθες το βράδυ, παρατείνεται έως την Παρασκευή 27 Αυγούστου, στις 10 μ.μ. Μέχρι χθες το απόγευμα, πάντως, υπήρχαν στη σχετική πλατφόρμα μόλις πέντε σχόλια επί του τόσου σημαντικού νομοσχεδίου, εκ των οποίων τα τρία από το ίδιο πρόσωπο, τον Γιώργο Φλωρά, που αρκετά χρόνια πριν είχε έρθει σε πολύ μεγάλη αντιπαράθεση με την Ε.Α. για την υπόθεση των ξενόγλωσσων βιβλίων. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι το εν λόγω νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόνο για μία εβδομάδα και μάλιστα παραμονές Δεκαπενταύγουστου, κάτι που φαίνεται ότι έλαβε ευτυχώς υπόψη του το αρμόδιο υπουργείο. 

Στη Βουλή τη Δευτέρα το ν/σ για το νέο Επικουρικό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς με το που ανοίγει η Βουλή, τη Δευτέρα, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Βάσει του σχεδιασμού του υπ. Εργασίας, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 31 Αυγούστου, προκειμένου να ακολουθήσει διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, δε, περιμένει πολλή δουλειά τον αρμόδιο υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, καθώς είναι πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου το νέο Ταμείο Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2022. 

12η ακριβότερη στο ψωμί η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. κινήθηκαν οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat. Ειδικότερα, η χώρα μας κατέλαβε τη 12η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. με την υψηλότερη τιμή ψωμιού και δημητριακών, ενώ η Κύπρος βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά στην κατάταξη καταλαμβάνοντας την 6η θέση. Πιο ακριβή χώρα είναι η Δανία, ακολουθούμενη από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ φθηνότερη χώρα είναι η Ρουμανία.

Πρώτες αποζημιώσεις σε πυροπαθείς

Οι πρώτες αποζημιώσεις σε πυροπαθείς καταβλήθηκαν χθες, σε λιγότερο από δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, πιστώθηκαν 3.741.320 ευρώ σε 528 δικαιούχους. Αναλυτικότερα, στους λογαριασμούς 363 δικαιούχων πιστώθηκαν 2.342.578 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, σε 308 δικαιούχους πιστώθηκαν 945.741 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής και σε 169 δικαιούχους πιστώθηκαν 453.000 έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι δικαιούχοι θα έβλεπαν έως χθες το βράδυ την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet. Θα ακολουθήσουν νέες πληρωμές το επόμενο διάστημα. 

Πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι τον Ιούλιο

Πέρασε εκ νέου το… ψυχολογικό όριο του 1 εκατ. ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού κατά τον περασμένο Ιούλιο στη μακρά λίστα των ανέργων βρέθηκαν 1.002.261 άτομα. 

Πρόκειται για αύξηση κατά 53.539 σε σχέση με τους 948.722 εγγεγραμμένους ανέργους που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο. Σε σύγκριση βέβαια με τα στοιχεία του προηγούμενου χρόνου διαπιστώνεται μείωση των ανέργων, είτε δηλώνουν πως αναζητούν εργασία είτε όχι, κατά 93.736 άτομα (1.095.997 εγγεγραμμένοι τον Ιούλιο του 2020).   

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, πάνω από ένα χρόνο χωρίς δουλειά είναι 567.244 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 56,59% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας παραμένει ισχυρότατο. Οσο για τους επιδοτούμενους ανέργους, τον περασμένο Ιούλιο ήταν μόλις 85.036 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή