Αύξηση καταθέσεων και μετά τα lockdowns

Αύξηση καταθέσεων και μετά τα lockdowns

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιστροφή στην κανονικότητα δεν ανέστειλε την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε το 2020, όταν τα νοικοκυριά, λόγω των περιορισμών, μείωσαν δραστικά τις μετακινήσεις τους, τις εξόδους και τα ταξίδια και οι επιχειρήσεις τις επενδύσεις. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 560 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και κατά 2,8 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Επίσης, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και κατά 4,9 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το φαινόμενο έχει ημερομηνία λήξης ή η δυναμική του δεν θα είναι η ίδια. Κατ’ αρχάς η καταναλωτική δαπάνη δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα, γεγονός που εξηγεί εν μέρει τη διατήρηση των αποταμιευτικών ροών. Επιπλέον, θετικά εξακολουθούν να επιδρούν τα μέτρα στήριξης και τα επιδόματα που καταβάλλονται από το Δημόσιο. Επίσης, έχει πάει προς τα πίσω η καταβολή φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) που παραδοσιακά «ροκανίζουν» τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Συνεπώς, μια πιο καθαρή εικόνα για τη διατηρησιμότητα της αύξησης των καταθέσεων θα υπάρχει τους επόμενους μήνες, όταν θα φανούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι δαπάνες των καλοκαιρινών διακοπών και οι πληρωμές των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, που σταδιακά θα «ξεπαγώνουν».

Mε τα μάτια 

στραμμένα στην ΕΛΣΤΑΤ και στις ανακοινώσεις της, στις 7 Σεπτεμβρίου, για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του έτους είναι οι οικονομικοί αναλυτές και η κυβέρνηση. Παρότι επικρατεί γενική αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης περιόδου και γενικά του καλοκαιριού, οι αναλυτές κρατούν κάποιες επιφυλάξεις για το μέλλον λόγω αβεβαιότητας στο σκηνικό που σκιάζεται από το νέο κύμα κορωνοϊού, αλλά και –μεσοπρόθεσμα– λόγω κλιματικής αλλαγής. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της η Eurobank, «η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελεί εστία αβεβαιότητας αναφορικά με την επίδοση της οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα». Εξάλλου, η Αlpha Bank στο δικό της δελτίο αναφέρεται σε δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, αλλά χτυπάει καμπανάκι για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κλάδο.

Επενδύσεις σε παραγωγή ταινιών

Το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων με αντικείμενο την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων studios για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, τηλεοπτικών προγραμμάτων και ηχογραφήσεων επιδιώκει να κερδίσει η κυβέρνηση. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που δόθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή, προβλέπει ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις, για την υλοποίηση κινηματογραφικών στούντιο, μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικές.  Και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσουν τα κίνητρα που προβλέπονται για τα συγκεκριμένα έργα. Την πρόθεσή του για δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα έχει κάνει γνωστή, στο παρελθόν, ο Ελληνας ομογενής πρόεδρος των Cinespace Studios, Αλεξ Πίσιος. 

Αναχρηματοδότηση χρέους

Σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της προχωράει η Eldorado Gold, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει την έκδοση πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων, με επιτόκιο 6,25% και λήξη το 2029. Ο καναδικός όμιλος, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της «Ελληνικός Χρυσός», θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αποπληρωμή ομολογιών ύψους 234 εκατ. δολ. με επιτόκιο 9,5% και λήξη τον Ιούνιο του 2024. Η κίνηση αυτή παρέχει στην Eldorado Gold μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ευελιξία και χαμηλότερο κόστος δανεισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, George Burns. Η Eldorado Gold βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής, που απαιτεί επιπρόσθετες επενδύσεις της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ. Αυτή την περίοδο ο καναδικός όμιλος προχωράει στην αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας του έργου κι εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή