Με υψηλές ταχύτητες τρέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην αγορά

Με υψηλές ταχύτητες τρέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην αγορά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκούπα» στην αγορά των κατασκευών μοιάζει να έχει βγάλει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς συνεχίζει να ενισχύει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, με την ανάληψη μεγάλου μέρους των νέων συμβάσεων που δημοπρατούνται. Ετσι, μετά την ανακήρυξη του ομίλου σε προτιμητέο ανάδοχο για το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης που προκηρύχθηκε τα τελευταία χρόνια, την Εγνατία Οδό, ο όμιλος πρόκειται να αναλάβει, εκτός απροόπτου, και το έργο για την κατασκευή του προβλήτα διαχείρισης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Η θυγατρική ΤΕΡΝΑ, σε κοινοπραξία με τη «Χ. Κωνσταντινίδης», υπέγραψε πρόσφατα τη σχετική σύμβαση, ύψους 17 εκατ. ευρώ, με τον ΔΕΣΦΑ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε επίσης το βόρειο τμήμα του άξονα Ε65, προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ένα έργο της τάξεως του 1 δισ. το οποίο θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον ανταγωνισμό. 

Προφανώς

ανησυχούν τον υπουργό Οικονομικών οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αλλά δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ακόμη περισσότερο τον ανησυχεί η πιθανότητα να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Ηδη τα «γεράκια» έχουν αρχίσει να ζητούν με μεγαλύτερη ένταση συσταλτική νομισματική πολιτική. Εάν περάσει η γραμμή τους, και σταματήσει η παροχή φθηνής ρευστότητας, θα επηρεαστεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και οι ανέφελοι περίπατοι στις αγορές που έχουμε συνηθίσει την τελευταία διετία. Η απόσταση από το σημείο αυτό μέχρι να βρεθεί κάποιος Βορειοευρωπαίος υπουργός Οικονομικών να ζητήσει πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική από τον Ελληνα ομολόγό του είναι ελάχιστη. Κι ο εφιάλτης θα γίνει πραγματικότητα…

Στην τελική ευθεία δύο διαγωνισμοί

Προθεσμία μιας εβδομάδας για την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς έχει ο ενδιαφερόμενος που «έκοψε το νήμα» στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών και ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, είναι η ιταλική Italgas. Η προθεσμία λοιπόν εκπνέει την ερχόμενη Πέμπτη. Ο,τι πρέπει δηλαδή για να γίνει η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΔΕΗ, η οποία πρέπει να αξιολογήσει τις επόμενες ημέρες τις τέσσερις προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Είθισται να βγαίνουν ειδήσεις στη ΔΕΘ, ως μέρος μιας αμφισβητούμενης παράδοσης.

Κερδίζει έδαφος το Telegram

Η αλλαγή, αρχές του 2021, των όρων χρήσης της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp έχει στρέψει τους χρήστες κινητών σε αντίστοιχες εφαρμογές, όπως οι Signal και Telegram. Αυτή όμως η αλλαγή προτιμήσεων φαίνεται ότι έχει ευνοήσει περισσότερο το Telegram, που μέχρι και τα τέλη Αυγούστου αριθμούσε 1 δισ. downloads από το 2013 οπότε λανσαρίστηκε. Στην Ελλάδα η τάση είναι ανάλογη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ» από την εταιρεία Sensor Tower, το App έχει κατέβει, μέσω είτε App Store είτε Google Play, 727.000 φορές, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% του αριθμού downloads παγκοσμίως. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπήρξε το καλύτερο από ποτέ για το Telegram στην Ελλάδα, μετρώντας 109.000 downloads, τα οποία είναι κατά 2,4 φορές περισσότερα, συγκριτικά με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή