Από κόσκινο οι τραπεζικές χρεώσεις

Από κόσκινο οι τραπεζικές χρεώσεις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκλήρωση της έρευνας για τις τραπεζικές χρεώσεις το ταχύτερο δυνατόν έχει ζητήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το παραπάνω αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Π. Κουρουμπλή. «Ως εποπτεύων υπουργός έχω ζητήσει την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας, για να διαπιστώσουμε στ’ αλήθεια εάν όντως υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αυτές οι καταχρηστικές πρακτικές και η έννοια της μεταξύ τους συνεννοήσεως. Μέχρις ότου όμως υπάρξει κάποιου τέτοιου τύπου πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συγκεκριμένα στοιχεία, δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτή η πρακτική ισχύει, γιατί αυτό θα ήταν απολύτως παράνομο. Εάν όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θα είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε εκ νέου τον νόμο», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έρευνα με τη γνωστή έφοδο της Ε.Α. στις τράπεζες ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019.

«Πράσινο φως» για ενίσχυση 187 τουριστικών επιχειρήσεων

Την έγκριση των πρώτων 187 αιτήσεων ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων από το ειδικό πρόγραμμα στήριξης «Επανεκκίνηση Τουρισμού» υπέγραψε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Γιώργος Ζερβός. Οι ενισχύσεις που αντιστοιχούν στις 187 αιτήσεις είναι συνολικού ύψους περίπου 15,2 εκατ. ευρώ. Από τις 187 αιτήσεις, οι 164 αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόκειται για ενισχύσεις συνολικού ύψους 8,1 εκατ. Επιπλέον, δεκαεπτά αιτήσεις αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση άνω των 200.000 ευρώ και πρόκειται για ενισχύσεις 5,54 εκατ. Τέλος, έξι αιτήσεις ύψους 1,56 εκατ. αφορούν ενισχύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η πανδημία έπληξε και τη Vinci

Η επίδραση της πανδημίας στα έσοδα από παραχωρήσεις οδικών αξόνων ή αεροδρομίων, που εξαρτώνται άμεσα από τη συχνότητα χρήσης, είναι ορατή και στα μεγέθη πρώτου εξαμήνου του γαλλικού ομίλου Vinci. Ενδεικτικά, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο τζίρος του τομέα αυτοκινητοδρόμων είναι χαμηλότερος κατά 8%, στα 2,4 δισ. Στα αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η Vinci, τα έσοδα παραμένουν μικρότερα κατά 65% (371 εκατ.) σε σχέση με το 2019.

Ζητούν παράταση για τις δηλώσεις

Tην παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με διατήρηση του δικαιώματος έκπτωσης 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου, ζήτησε χθες το Οικονομικό Επιμελητήριο με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη υποβληθεί οι «δύσκολες περιπτώσεις δηλώσεων». Παράλληλα, το Επιμελητήριο προτείνει για το μέλλον, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο των συνεχών παρατάσεων, να θεσμοθετηθεί ένα αυστηρό χρονικό διάστημα, με ημερομηνία έναρξης και λήξης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Κερδίζει τους επενδυτές

Μπορεί ο όμιλος Ελλάκτωρ να έχει αρκετό δρόμο να διανύσει έως ότου επιτευχθεί η πλήρης ανάταξή του και η επιστροφή στην κερδοφορία, ωστόσο φαίνεται πως το επενδυτικό κοινό έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Οπως ανέφερε η διοίκηση στην πρόσφατη έκθεσή της για τα οικονομικά αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους, από αλλαγή της τον Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα η απόδοση του διεθνούς ομολόγου του ομίλου υποχώρησε κατά 187 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα από το 8,395% στο 6,53%. Παραμένει πάντως υψηλότερα από το επίπεδο της αρχικής έκδοσης, που ήταν 6,375% κι ενώ, έστω και πρόσκαιρα, τον φετινό Απρίλιο, είχε βρεθεί στο 11,55%, όταν είχε κορυφωθεί η ανησυχία για την έγκριση ή όχι της αύξησης κεφαλαίου, απαραίτητης για τη διάσωση της θυγατρικής Ακτωρ. Η πορεία του ομολόγου είναι σημαντική, με δεδομένη την πρόθεση της ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου, που θα περιλαμβάνει την πρόωρη αποπληρωμή τουλάχιστον μέρους του ευρωομολόγου του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή