Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch λόγω των καλύτερων προοπτικών ανάκαμψης, όπως τόνισε. Συγκεκριμένα αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των τίτλων υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank (σε «Β-» από «CCC»), καθώς και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των senior τίτλων της Πειραιώς (σε «CCC» από «CCC-»). Οπως σημείωσε ο οίκος, η κίνηση αυτή αντανακλά την εκτίμησή του ότι η ανάκτηση από τους εν λόγω τίτλους έχει βελτιωθεί λόγω των μικρότερων κινδύνων γύρω από την ποιότητα του ενεργητικού, μετά και την ανάκαμψη του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των τραπεζών. Επίσης, η Fitch εκτιμάει ότι η πρόσφατη δημοσίευση των ελάχιστων απαιτήσεων MREL των τραπεζών θα στηρίξει τη δημιουργία μεγαλύτερων μαξιλαριών ασφαλείας και θα αυξήσει την προστασία για τους ομολογιούχους σε περίπτωση αθέτησης.

Ντεμπούτο της Ισπανίας στα «πράσινα» ομόλογα

Στην πρώτη έκδοση κρατικού, «πράσινου» ομολόγου προχωρεί σήμερα, εκτός απροόπτου, η Ισπανία, με στόχο την άντληση 5 δισ. ευρώ. Ο τίτλος θα έχει διάρκεια 20 έτη. Ακολουθούν ανάλογες εκδόσεις φέτος από Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία, ενώ εντός Σεπτεμβρίου και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιήσει επίσης «πράσινη» έξοδο. Στις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις και από την Ε.Ε. για την πρώτη έκδοση «πράσινου» ομολόγου με στόχο τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου «πράσινου», κρατικού ομολόγου το 2022.

Είσοδος θεσμικών επενδυτών στην Ideal

Κάτι παραπάνω από ικανοποιημένα είναι τα στελέχη του fund Virtus, το οποίο ελέγχει πλέον τον όμιλο Ideal. Ο λόγος; Η ζήτηση για τις μετοχές της εταιρείας οδήγησε το fund σε ιδιωτική τοποθέτηση σε επιλεγμένους επενδυτές, και μάλιστα θεσμικούς, του 12,67% των μετοχών της εταιρείας, με τιμή διάθεσης 3,20 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για 3.987.625 μετοχές. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή είναι σπάνια σε ελληνική εισηγμένη, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Η Axia βλέπει ενίσχυση μεγεθών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τεράστιο έργο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χαρακτηρίζει η Axia Research τη συμφωνία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, καθώς η ελληνική εισηγμένη γίνεται με διαφορά ο μεγαλύτερος όμιλος υποδομών στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ε.Ε. Εκτιμά πως το έργο θα προσθέσει 100-120 εκατ. ευρώ στο EBITDA της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα πρώτα χρόνια της παραχώρησης – με το EBITDA του 2022 να ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ, και 40-50 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Axia, θα διανεμηθούν συνολικά 4 δισ. ευρώ σε μερίσματα στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS Projects, με τα 2,75 δισ. ευρώ να αφορούν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης των 35 ετών. 

Πρωτιά στις οικονομικές αναλύσεις για την ΕΤΕ

Την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών κατέλαβε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας στα «Analyst Forecast Awards 2021» της εταιρείας Focus Economics σχετικά με την ακρίβεια των μακροοικονομικών της προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και τις οικονομίες της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου κατά το έτος 2020. Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ κατετάγη 1η μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και 2η μεταξύ των συνολικά 24 συμμετεχόντων που συνεισέφεραν προβλέψεις για την Ελλάδα –συμπεριλαμβανομένων διεθνών τραπεζών, διεθνών εταιρειών αναλύσεων και οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης– για τη συνολική ακρίβεια των δημοσιευμένων προβλέψεών της κατά το 2020. Επιπλέον, η Διεύθυνση της ΕΤΕ κατέλαβε την 1η θέση για τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τις οικονομίες της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της Αιγύπτου, τη 2η για τη Βόρεια Μακεδονία και την 3η για τη Βουλγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή