Επιστολή από 25 κεντρικούς τραπεζίτες

Επιστολή από 25 κεντρικούς τραπεζίτες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι 24 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών και αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλούν με επιστολή τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει τη συμφωνία για τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, γνωστή ως Βασιλεία ΙΙΙ. Το φθινόπωρο η Επιτροπή θα δημοσιεύσει πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες εντός της Ε.Ε. και οι υπογράφοντες την επιστολή σημειώνουν ότι η Επιτροπή δεν πρέπει να εισαγάγει ειδικές για την Ε.Ε. αποκλίσεις από τους κανόνες. «Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όσο και προς το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.» και  «υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις οικονομίες γενικότερα. Είναι επομένως σημαντικό οι παγκόσμιες συμφωνίες να τηρούνται πλήρως, εγκαίρως και με συνέπεια», υπογραμμίζουν οι τραπεζίτες.

Ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης η ING

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχώρησε η ING, προβλέποντας εκτόξευση του ΑΕΠ κατά 8,5% στο γ΄ τρίμηνο που διανύουμε (από 7% πριν) και 6,8% στο δ΄ τρίμηνο του έτους (από 5,4% πριν). Αυτό φέρνει πλέον την πρόβλεψη της ολλανδικής τράπεζας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 συνολικά στο 5,3%, υψηλότερα από το 4,4% που προέβλεψε πριν από μόλις ένα μήνα. Σημειώνεται πως οι χθεσινές ανακοινώσεις για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις της ING, καθώς το 16,2% ήταν σχεδόν διπλάσιο από το 8,5% που προέβλεπε η τράπεζα.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αλλος ένας κλάδος των δημοσίων συμβάσεων, αυτός της παροχής υπηρεσιών πληροφοριακών συστημάτων, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Χθες, ελεγκτές της Αρχής πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων για την παροχή υπηρεσιών πληροφοριακών συστημάτων. Οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Ε.Α. για τον εντοπισμό αντιανταγωνιστικών πρακτικών. 

Κοινές πρωτοβουλίες για επενδύσεις

Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα υπέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, να κηρύσσει την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. Σκοπός της συνεργασίας είναι η από κοινού ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και των βιώσιμων επενδύσεων αλλά και την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής αγοράς. Επιμέρους στόχοι αφορούν θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση, τη βιώσιμη οικονομία και τη συνεργασία προς αξιοποίηση των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών κεφαλαίων, αλλά και των διεθνών αγορών για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ανακοίνωσε κέρδη η Alpha Αστικά Ακίνητα

Προχωρεί ο σχεδιασμός για τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα έχει πλειοψηφικό ποσοστό. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η Alpha Aστικά Ακίνητα πρόκειται να «προικιστεί» και με ακίνητα του ομίλου της Alpha Bank αξίας της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Θα πρόκειται για ακίνητα εισοδήματος, με έμφαση στις κατηγορίες των κτιρίων γραφείων, των καταστημάτων και των logistics. Χθες, η Alpha Αστικά Ακίνητα ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους 0,3 εκατ. ευρώ για το φετινό πρώτο εξάμηνο, έναντι 0,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ελαφρά πτώση από τα 6,2 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2020. Η κάμψη της κερδοφορίας οφείλεται στον υπολογισμό προβλέψεων αποζημίωσης 730.000 ευρώ, από το πρόγραμμα συμπεφωνημένων αποχωρήσεων που αφορά εργαζομένους της εταιρείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή