Σύσκεψη με τους CEOs των τραπεζών

Σύσκεψη με τους CEOs των τραπεζών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθιερωμένη σύσκεψη των CEOs των ελληνικών τραπεζών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανέρχεται στην ατζέντα από σήμερα. Τις αρμοδιότητες πλέον για τις τράπεζες και τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα συγκεντρώνει –μετά την αποχώρηση του Γιώργου Ζαββού– ο Χρήστος Σταϊκούρας και στόχος είναι οι συσκέψεις αυτές να πάρουν τακτικό χαρακτήρα κάθε 15νθήμερο. Το κυρίαρχο θέμα που θα συζητηθεί είναι φυσικά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μετά και τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, αλλά και το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Εκτός από τη ρευστότητα, η ατζέντα των συσκέψεων περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) των τραπεζών, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα οι ζημίες που μπορεί να προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 λόγω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων δανείων να συμψηφιστούν σε βάθος 20ετίας από μελλοντικά κέρδη.

Τον Οκτώβριο έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα

Στις 19-20 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να γίνει η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας και μάλιστα εξετάζεται να έρθουν στην Αθήνα αυτοπροσώπως οι επικεφαλής των θεσμών. Θα είναι μια σημαντική αξιολόγηση δεδομένου ότι συνδέεται με εκταμίευση δόσης από τα SMPs και ANFAs, περίπου 750 εκατ. ευρώ, της προτελευταίας από αυτές που υπολείπονται με βάση τον σχεδιασμό, αν και εκκρεμεί μια τρίτη που δεν είχε δοθεί στην ώρα της το 2019. Εν τω μεταξύ, η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας πρόκειται να δημοσιευθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, για να συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Οκτωβρίου.

Υψηλές τιμές ενέργειας έως το τέλος του έτους

Οι αναλυτές της Capital Economics προβλέπουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, και συνεπώς οι τιμές του ρεύματος, θα παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του έτους, κάτι που θέτει ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτός θα αρχίσει να υποχωρεί από την επόμενη άνοιξη και οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να επιδρούν αρνητικά στον πληθωρισμό μόνο από το επόμενο καλοκαίρι.

Ενισχύθηκε η κίνηση σε 14 αεροδρόμια

Σημαντικά βελτιωμένη είναι τον Αύγουστο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020 η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού μεταφέρθηκαν κατά 83% περισσότεροι επιβάτες, των οποίων ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε σε 4,4 εκατομμύρια. Το οκτάμηνο του 2021 από τους 14 αερολιμένες διακινήθηκαν 10,4 εκατ. ταξιδιώτες από 5,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αριθμός που αντιστοιχεί σε άνοδο 89,5%. Τον Αύγουστο τα σκήπτρα κρατάει η Ρόδος που μετέφερε 872.000 επιβάτες, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 634.600 άτομα.

5,3 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Υπάρχουν φορείς του Δημοσίου που και αυτοχρηματοδοτούμενοι είναι και αποδίδουν πλεόνασμα στο Δημόσιο. Παράδειγμα η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), βασικό έσοδο της οποίας είναι η κράτηση που επιβάλλεται στις συμβάσεις και που από την 1η Απριλίου 2019 είναι 0,07% σε κάθε σύμβαση αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Tα έσοδα που είχε από αυτή την κράτηση η ΕΑΑΔΗΣΥ ανέρχονται για την περίοδο 2016-2020 σε 19,01 εκατ. ευρώ και επειδή κάθε χρόνο έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα χρήσης αποδίδει, βάσει νόμου, το 80% αυτού στο ελληνικό Δημόσιο. Το σύνολο του ποσού που έχει αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο για τα έτη 2016-2020 είναι 5,3 εκατ. ευρώ. Κρίσιμη λεπτομέρεια: ένας από τους λόγους που έχουν μειωθεί οι δαπάνες της είναι ότι από τον Νοέμβριο του 2016 το μηνιαίο μίσθωμα για το κτίριο όπου στεγάζεται στην Κυψέλη μειώθηκε σε 9.000 από 19.000 ευρώ που ήταν πρώτα. Εκμισθωτής; Η Μονή Βατοπεδίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή