Η Moody’s βλέπει ανάπτυξη 8,2% το 2021

Η Moody’s βλέπει ανάπτυξη 8,2% το 2021

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει καλύψει πλέον το χαμένο έδαφος της πανδημίας, έχει μηδενίσει το… κοντέρ και έχει μπει ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης που είχε αφήσει το 2019, παρατηρεί η Moody’s Analytics, τη στιγμή που η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στη φάση ανάκαμψης από τις απώλειες της COVID-19. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει συγκρίνοντας το ελληνικό ΑΕΠ με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μετά την εκτόξευση στο β΄ τρίμηνο, η ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της Ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρούν προς την επέκταση. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, όπως επισημαίνει, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 8,2% για το σύνολο του 2021. Αντίθετα, η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ουσιαστικά «σταμάτησε» μετά το τρίτο τρίμηνο του 2020, στα μέσα του 2021 κινούνταν ακόμα 3% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Kαι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο e-katanalotis

Εκτός από τα επώνυμα, και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας θα περιληφθούν στην εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή e-katanalotis, όπου αναγράφονται οι τιμές πολλών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Το παραπάνω αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Thessaloniki HELEXPO Forum 2021. Ο ίδιος αιτιολόγησε την απόφαση αυτή ως εξής: «Να ξέρουν όλοι ότι αν πάνε τώρα να αυξήσουν τις τιμές ενώ δεν πρέπει να τις αυξήσουν, τότε θα χάσουν πελάτες που θα στραφούν στο φθηνότερο προϊόν». 

Εννέα δισ. ευρώ με νέο ομόλογο άντλησε η Ε.Ε.

Επιπλέον εννέα δισεκατομμύρια ευρώ άντλησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, με νέο επταετές ομόλογο, για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι προσφορές έφτασαν τα 103 δισ. ευρώ – περισσότερες από έντεκα φορές από το ποσό που τελικά αντλήθηκε. Από τον περασμένο Ιούνιο, που ξεκίνησε η διαδικασία, η Επιτροπή έχει δανειστεί 54 δισ. ευρώ σε τέσσερις εξόδους στις αγορές, ποσό που θα φτάσει έως το τέλος του έτους στα 80 δισ. ευρώ.

Στα 21,5 ευρώ η τιμή-στόχος για Mytilineos

Το ράλι των τιμών του αλουμινίου (στο επίπεδο των 3.000 δολαρίων, για πρώτη φορά μετά το 2008) φέρνει ανακατατάξεις στη διεθνή αγορά. Από τη μία το πραξικόπημα στη Γουινέα, που είναι βασικός προμηθευτής βωξίτη της Κίνας, και από την άλλη η απόφαση του Πεκίνου για επιβολή νέων περιορισμών στην παραγωγή έχουν φέρει μείωση των αποθεμάτων. Ηδη η Citi αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το αλουμίνιο σε μέση τιμή 2.475 δολ./τόνο για το 2021 και 3.010 δολ. για το 2022. Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, οι αναλυτές της Citi προχωρούν και σε αναβάθμιση των τιμών-στόχου για μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Για τη Mytilineos, μάλιστα, η νέα τιμή σκαρφαλώνει στα 21,5 ευρώ.

Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρεί η «Μηχανική»

Τη δική της επανεκκίνηση θα επιχειρήσει η «Μηχανική» το προσεχές διάστημα, καθώς η διοίκηση της εταιρείας έλαβε απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων θα επιτραπεί και η είσοδος ξένου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στην ιστορική εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για τη διεκδίκηση και ανάληψη νέων έργων, εστιάζοντας σε ΣΔΙΤ, στην αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας της στη Βουλγαρία (π.χ. προνομιακή έκταση στη Σόφια), αλλά και στην αδειοδότηση και κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου του Αγίου Νικολάου στον Αραχθο, ισχύος 93 MW, όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής και από ξένους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί και αίτημα για την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή