Η ελληνική θέση για μείωση του χρέους

Η ελληνική θέση για μείωση του χρέους

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To στίγμα της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης ενόψει των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. έδωσε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού, σε ενημερωτική συζήτηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Είπε ότι ενώ δεν αμφισβητείται η ανάγκη ύπαρξης κανόνων και ο στόχος της διατηρησιμότητας των δημοσίων οικονομικών και του χρέους, είναι σημαντικό να μη βιαστεί να επιστρέψει η Ευρώπη στη δημοσιονομικη πειθαρχία και υπονομεύσει έτσι την ανάκαμψη. «Πρέπει να συνεχίσουμε να κοιτάμε τα στοιχεία με ανοιχτό μυαλό. Να μην προχωρήσουμε πιο γρήγορα απ’ όσο χρειάζεται. Η κατεύθυνση να είναι σαφής, αλλά και η ταχύτητα αξιόπιστη», είπε. Οπερ σημαίνει ότι η μείωση του χρέους δεν μπορεί να γίνει με τους ρυθμούς που απαιτούν οι υφιστάμενοι κανόνες, δηλαδή κατά 1/20 κάθε χρόνο του ποσοστού που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, γιατί κάτι τέτοιο θα στραγγάλιζε τις οικονομίες, ιδίως των χωρών με υψηλό χρέος. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες πλέον εκτός της Ελλάδας.

Ο Γ. Μπρατάκος νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), μετά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Ο κ. Μπρατάκος αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2006, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2017 διατελεί αντιπρόεδρος, αναλαμβάνοντας τα θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, επενδύσεων, νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DD Synergy από το 1999, ενώ δραστηριοποιείται στον χώρο της Πληροφορικής από το 1995. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπρατάκος είναι και γενικός διευθυντής της Ν.Δ. 

Η Deloitte, σύμβουλος για το κυβερνητικό πάρκο

Στην Deloitte ανατέθηκε το έργο της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού για τη μελέτη και υλοποίηση του κυβερνητικού Πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, στην περιοχή του Υμηττού. Η εταιρεία θα εκπονήσει τις μελέτες που απαιτούνται για τη μεταφορά των σημερινών παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΕΑΣ σε νέες εγκαταστάσεις στο Λαύριο. Πρόκειται για βήμα απαραίτητο ώστε να «ωριμάσει» το έργο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και άλλων οργανισμών στον Υμηττό.

Εκθεση Ambrosia Capital για «Ελλάκτωρ»

Εντός εξαμήνου θα πρέπει να αναμένονται τυχόν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου «Ελλάκτωρ» από τους οίκους S&P και Fitch, με αφορμή τη θετική επίδραση της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου κατά το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ambrosia Capital σε έκθεσή της για τον όμιλο. Παράλληλα σημειώνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης του διεθνούς ομολόγου σε 6% – 6,125% έως τα τέλη του έτους, από 6,5% σήμερα και 7,815% στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο εκτιμάει ότι τυχόν αναχρηματοδότησή του θα αποτελέσει δύσκολο εγχείρημα φέτος, με δεδομένο ότι η πρόωρη αποπληρωμή του δεν είναι εφικτή πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει και η UBS

«Η Ελλάδα κάνει όλα αυτά που χρειάζονται για να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη το 2021», επισημαίνει η UBS, με αφορμή την εκτόξευση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο. Οπως τονίζει, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, με τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα να αποτελούν την ισχυρότερη πορεία που έχει καταγράψει τα τελευταία 20 χρόνια. Ετσι, η ελβετική τράπεζα ανεβάζει στο 7,8% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, από 5,6% πριν, τονίζοντας πως το ΑΕΠ έχει πλέον ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης και από την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως σημειώνει, ενώ έχει πάνω από 10 δισ. ευρώ σε εκκρεμή κεφάλαια από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί. Η UBS επιπλέον εκτιμά πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί σημαντικά το 2022 (στο -2,2% από -10% περίπου φέτος) και το χρέος προς ΑΕΠ στο 186% από 206% το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή