Δύο προσφορές για έργο 868 εκατ.

Δύο προσφορές για έργο 868 εκατ.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον ο ΟΤΕ από τους παραδοσιακούς «παίκτες» των τηλεπικοινωνιών έδωσε το «παρών» στον διαγωνισμό για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη προσφορά προήλθε από την κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Grid Telecom, τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ. Το έργο, που θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ένα από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας του στην Ευρώπη και θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων από 750.000 συνδέσεων ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps. Στόχος είναι η κάλυψη της πλειονότητας των περιοχών της χώρας οι οποίες σήμερα δεν εξυπηρετούνται από τους παρόχους, κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι υπέβαλαν ενιαία προσφορά για το σύνολο των επτά γεωγραφικών ζωνών του έργου σε όλη την Ελλάδα. 

Ψηφιακή τράπεζα ξεκινά η J.P. Morgan

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στο Ηνωμένο Βασίλειο η ψηφιακή τράπεζα της J.P. Morgan, η Chase. Το εγχείρημα αυτό –η πρώτη τράπεζα λιανικής της J.P. Morgan στο εξωτερικό– πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη, με το λανσάρισμα της εφαρμογής σε smartphone, η οποία θα προσφέρει αρχικά τρεχούμενους λογαριασμούς. Η αμερικανική τράπεζα δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκταθεί και στον τομέα των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και των επενδύσεων, καθώς και σε άλλες χώρες εάν το εγχείρημα είναι επιτυχές, ξεκινώντας από την ηπειρωτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Σε νέα γραφεία η Premia Properties

Σε νέα γραφεία που καλύπτουν τρεις ορόφους και εκτείνονται σε 900 τ.μ. εγκαταστάθηκε πρόσφατα η διοίκηση της Premia Properties. Οι αυξημένες ανάγκες λόγω της αναπτυξιακής πορείας της εισηγμένης κρίθηκε ότι θα πρέπει να καλυφθούν με τη μετακίνηση σε πιο μεγάλους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει μισθώσει γραφεία σε κτίριο στη Λ. Βασ. Σοφίας, απέναντι από το Hilton, στο ύψος της πρεσβείας της Αργεντινής. Μάλιστα, πριν εγκατασταθεί, η εταιρεία προχώρησε και στην ανακαίνιση των χώρων. 

Υποβλήθηκαν 6.385.896 δηλώσεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Μάλιστα όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου υποβλήθηκαν φέτος εμπρόθεσμα 6.385.896 δηλώσεις, μέσα σε 112 ημέρες. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ανωτέρω δηλώσεις υποβλήθηκαν σε διάστημα 71 ημερών και συγκεκριμένα από την 7η Ιουλίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναρτήθηκαν τα στοιχεία των αναστολών για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους. Ουσιαστικά οι λογιστές έδωσαν έναν πραγματικό αγώνα με τον χρόνο για να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις. Σημειώνεται ότι τόσο φέτος όσο και το περυσινό έτος τα λογιστικά γραφεία κλήθηκαν να αναλάβουν σχεδόν όλα όσα είχε αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο για να στηριχθούν εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Βέβαια, μαζί με αυτούς «έτρεξαν» και οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ που ετοίμασαν όλες τις εφαρμογές.

Ανάπτυξη-ρεκόρ βλέπει η Oxford Economics

Εκτόξευση της ανάπτυξης της Ελλάδας σε επίπεδα-ρεκόρ βλέπει και η Oxford Economics για το 2021, τοποθετώντας την στο 8,2% και στα ίδια επίπεδα με αυτά των προβλέψεων της Moody’s Analytics αλλά και κοντά στο 8,5% που βλέπει πλέον η Capital Economics. Οπως εξηγεί ο οίκος, τα ισχυρά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου και τα θετικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το τρίτο τρίμηνο οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του. «Πλέον αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μέτρια στο δεύτερο εξάμηνο και θα σημειώσει ανάπτυξη-ρεκόρ για το έτος λόγω του ανοίγματος της οικονομίας και της ισχυρής τουριστικής δραστηριότητας», όπως τονίζει. Για το 2022 προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο 3,8%, υποστηριζόμενη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τα έργα που θα «ενεργοποιηθούν». Αν και η παραλλαγή «Δέλτα» θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το προφίλ ανάκαμψης, οι κίνδυνοι είναι πλέον πιο ισορροπημένοι, όπως εκτιμάει, καθώς η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο βελτιώνεται και η τουριστική δραστηριότητα αυξάνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή