Ισχυρό έτος ανάπτυξης το 2022

Ισχυρό έτος ανάπτυξης το 2022

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και στις προοπτικές μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται σε συνέντευξή του στο Time ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. «Αναμένουμε ότι και το 2022 θα είναι ένα ακόμα ισχυρό έτος ανάπτυξης», σημειώνει ο κ. Καραβίας, επισημαίνοντας το φιλικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις μέσα από τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Το παράδειγμα της Microsoft, που δημιουργεί στη χώρα μας έναν κόμβο κέντρων δεδομένων, και ο σχεδιασμός για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου της Ευρώπης στη Βόρεια Ελλάδα δείχνoυν ότι «οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται στον τουριστικό τομέα», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Eurobank, τονίζοντας τη διεθνή προοπτική του ομίλου μέσα από διεθνείς συνεργασίες. «Είμαστε πρωτοπόροι στην προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και είμαστε η μοναδική ελληνική τράπεζα που είμαστε μέλος του Santander Trade Club», σημειώνει.

Οι επενδυτές θα επιλέγουν πλέον με κριτήρια ESG

Η συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών στην Ευρώπη (97%) και σε ολόκληρο τον κόσμο (94%) σχεδιάζει μέσα στην επόμενη πενταετία να ξεκινήσει να απομακρύνεται από επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία προκαλούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, δεν τηρούν δηλαδή τα κριτήρια ESG. Αυτά είναι τα συμπεράσματα παγκόσμιας έρευνας της HSBC στο περιβάλλον 2.000 εκδοτών και επενδυτών. Oι Ευρωπαίοι επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 99,6% δηλώνουν ότι είναι είτε «σημαντικό» είτε «ζωτικής σημασίας» οι οργανισμοί στους οποίους επενδύουν να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Νέες υπηρεσίες στην πλατφόρμα gov.gr

«Καλπάζει» ο αριθμός των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας gov.gr στις οποίες αποκτούν πρόσβαση οι πολίτες πληκτρολογώντας τους κωδικούς Taxisnet. Υπολογίζεται ότι, από τις αρχές της χρονιάς, 57 επιπλέον φορείς του Δημοσίου απέκτησαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τους κωδικούς Taxisnet. Με τον τρόπο αυτό ταυτοποιούν τους πολίτες συνολικά 209 φορείς του Δημοσίου, των οποίων ο αριθμός διαμορφωνόταν σε 152 το 2020, έχοντας αυξηθεί το τελευταίο οκτάμηνο κατά 37,5%. Συνολικά οι νέες υπηρεσίες ανέρχονται σε 1.250.

Στο εφετείο η διαμάχη ΔΕΠΑ και ELFE

Σε ένα ευνοϊκό κλίμα για τη ΔΕΠΑ, αφού οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης αποδυναμώνουν τη βάση του σκεπτικού της πρωτόδικης απόφασης για τη φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου, η οποία λαμβάνει υπόψη της και την τιμή του πετρελαίου που σήμερα κινείται κατά 50%-70% κάτω από αυτή του φυσικού αερίου, διεξάγεται αύριο στο εφετείο η δικάσιμος της διπλής έφεσης που έχουν καταθέσει αμφότερες ΔΕΠΑ και ELFE για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της δεύτερης προς την πρώτη. Με την έκδοση της δικαστικής απόφασης αναμένεται να «ξεπαγώσει» και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αφού το αποτέλεσμά της θα έχει αντίκτυπο στην αποτίμηση της αξίας της για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι φήμες, η διαφάνεια και ο ρόλος του Δ.Σ.

Συνεχίζονται,  καθημερινά, οι φήμες περί αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη, με το σχετικό αφήγημα να κάνει λόγο για παρέμβαση Μαξίμου προς αυτή την κατεύθυνση ή/και σχετική απόφαση κάποιων τραπεζών που κατέχουν τίτλους της ΕΧΑΕ. Παρέμβαση κυβερνητική δεν θα μπορούσε να υπάρξει υπό την έννοια ότι μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία και κατά συνέπεια το Δ.Σ. αυτής έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε τέτοιες αποφάσεις. Ούτε όμως οι τράπεζες έχουν αντίστοιχο «πλεονέκτημα», καθώς καμία τράπεζα δεν εμφανίζεται με ό,τι ορίζεται ως βασικός μέτοχος. Πηγές του Μαξίμου έχουν διαψεύσει τα σενάρια παρέμβασης, εξήγηση που συνάδει απολύτως με τη διακηρυγμένη πιστή τήρηση κανόνων διαφάνειας, αλλά και την έμπρακτη αποδοκιμασία τέτοιων πρακτικών. Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ οφείλουν να δηλώσουν «παρών», προστατεύοντας τους μετόχους τους, στους οποίους θεσμικώς λογοδοτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή