Αναστολή αδειών για ΑΠΕ στη Β. Εύβοια

Αναστολή αδειών για ΑΠΕ στη Β. Εύβοια

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως από τη ΡΑΕ ζητάει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της αρμόδιας αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενημερώνοντας μάλιστα ότι θα καταθέσει άμεσα και νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Η παρέμβαση του υπουργού θεωρήθηκε αναμενόμενη από την αγορά, αυτό που ωστόσο σχολιαζόταν χθες ήταν ο τρόπος που ενέπλεκε τον πρόεδρο της ΡΑΕ, δεδομένου ότι οι άδειες που αφορούν την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού εκδόθηκαν πριν από τις πυρκαγιές και απλώς αναρτήθηκαν χθες στη «Διαύγεια». Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβιώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες οι πυρκαγιές μπήκαν για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς εκτόξευσαν τις ταχύτητες

Ως το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα διακρίθηκε, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, αυτό της Cosmote στα βραβεία (Speedtest Awards) της Ookla® , της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως με αντικείμενο την πραγματοποίηση μετρήσεων Ιντερνετ. Βάσει της εν λόγω ανάλυσης, η μέση ταχύτητα download της Cosmote αυξήθηκε κατά 90% σε ετήσια βάση, επειδή φέτος περιελήφθησαν στις live μετρήσεις και οι επιδόσεις των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Το βραβείο που απέσπασε το δίκτυο κινητής Cosmote βασίστηκε σε περίπου 545.000 μετρήσεις που έγιναν από τους ίδιους τους χρήστες κινητών δικτύων το πρώτο εξάμηνο. 

Σε τροχιά ανάκαμψης τα επαγγελματικά ταξίδια

Τα ταξίδια για επαγγελματικούς σκοπούς θα ανακάμψουν, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, συγκριτικά με αυτά για αναψυχή, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης, κατά το πρόσφατο συνέδριο του Monocle. Δύσκολα, όπως σημείωσε, θα μπορούσε να βρεθεί υποκατάστατο των διά ζώσης συναντήσεων και της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Στο πλαίσιο αυτό, η Aegean, όπως τόνισε ο κ. Γερογιάννης, επιταχύνει τις προσφορές που αφορούν επαγγελματικά ταξίδια, με το καινούργιο lounge στο «Μακεδονία» «να ανοίγει τον δρόμο».

Σε χαμηλότερα επίπεδα η αεροπορική κίνηση

H εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη έφτασε μόνο το 20%-25% των επιπέδων του 2019 το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε το 40%-50% των επιπέδων προ πανδημίας, σημειώνει ο οίκος S&P Global Ratings, προειδοποιώντας πως «ο μέσος όρος του 2021 θα κινηθεί στο χαμηλότερο εύρος του 30%- 50% που είχε αρχικά προβλέψει». Ορισμένα αεροδρόμια με ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση ή αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδέχεται να έχουν μέσο όρο πολύ κάτω από το 30%, όπως αναφέρει και καταλήγει πως τα αεροπορικά ταξίδια θα αποκτήσουν δυναμική το 2022, όταν η ευρωπαϊκή κίνηση αναμένεται να ανακάμψει στο 72% των επιπέδων του 2019.

Ανατιμήσεις σε βασικά οικοδομικά υλικά

Ενας ακόμα παράγοντας που αυτή την περίοδο λειτουργεί υπέρ της αύξησης των τιμών των ακινήτων, και συγκεκριμένα των νεόδμητων, είναι οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των νέων κτιρίων. Μόνο κατά τον μήνα Αύγουστο καταγράφηκαν ανατιμήσεις βασικών οικοδομικών υλικών μέχρι και 16,3% σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το κόστος του σιδήρου οπλισμού αυξήθηκε κατά 16,3% και εκείνο των σωλήνων χαλκού κατά 16,4%. Επίσης, άνοδο κατά 12% σημείωσαν οι χάλκινοι αγωγοί, ενώ αυξημένο κατά 20,6% ήταν και το πετρέλαιο κίνησης, που επίσης λειτουργεί επιβαρυντικά στο τελικό κόστος κατασκευής. Συνολικά, ο σχετικός δείκτης τιμών «αναρριχήθηκε» κατά 4,6% τον Αύγουστο, έναντι μείωσης 0,3% που είχε σημειωθεί κατά τον περσινό μήνα. Ασφαλώς, ανοδικά κινούνται οι τιμές και λόγω της υψηλότερης ζήτησης, της ενίσχυσης της ρευστότητας από τις τράπεζες και της γενικότερης βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή