Οι δύο ανησυχίες του διοικητή της ΤτΕ

Οι δύο ανησυχίες του διοικητή της ΤτΕ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις τράπεζες και το υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Οπως τόνισε σε συνέντευξη στο περιοδικό Global Finance, και απαντώντας σε ερώτηση για το «τι τον κρατάει ξύπνιο τις νύχτες», παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που είχαν οδηγήσει στην κρίση χρέους το 2010, δύο ζητήματα μπορεί να προβληματίσουν. Πρώτον, ο τελικός αντίκτυπος της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα. Οι υπόχρεοι σε ευάλωτους τομείς θα μπορούσαν να «χτυπηθούν» μετά την πλήρη κατάργηση των μέτρων στήριξης, ενώ η αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ κράτους και τραπεζών είναι ανησυχητική. Αυτοί οι κίνδυνοι προστίθενται στους υφιστάμενους, όπως η επίδραση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες καθώς και η κλιματική αλλαγή. Δεύτερον, όπως τόνισε, η απότομη αύξηση του δείκτη δημοσίου χρέους καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε νέα αρνητικά εξωτερικά σοκ.

Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσπασης των ΕΛΠΕ

Το «πράσινο φως» έλαβε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων το σχέδιο διάσπασης με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και σύσταση νέας εταιρείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διασπώμενη μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης θα παραμείνει εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου και θα συνεχίσει τη λειτουργία της με τα περιουσιακά στοιχεία και τις δραστηριότητες που θα παραμείνουν σε αυτή. Η ολοκλήρωση της διάσπασης τελεί υπό την αίρεση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Ισχυρές προοπτικές λόγω ψηφιακού μετασχηματισμού

Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Πληροφορική λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διακρίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas, δρ Ιω. Μερτζάνης. Η εισηγμένη αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 9,8%, στα 36,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας κερδοφορία 1,063 εκατ. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες είναι αρνητικές κατά 20,4 εκατ. και αποδίδονται στην αποπληρωμή κόστους για υπηρεσίες τρίτων και στη συμμετοχή σε έργα Δημοσίου με μεγάλο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.

60% των κατεδαφίσεων έως το τέλος του έτους

Στην αφετηρία βρίσκονται πλέον τα κατασκευαστικά έργα στην πρώην έκταση του αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οπως ανέφερε χθες η διοίκηση της Lamda Development, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, το 60% των κατεδαφίσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021. Αντίστοιχα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τα πρώτα έργα υποδομής, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να αναμένει τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των κατασκευαστικών εταιρειών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός α΄ τριμήνου 2022. Πρόσφατα ξεκίνησε και η διαγωνιστική διαδικασία για τα πρώτα έργα στην περιοχή, όπου θα κατασκευαστεί ο πύργος κατοικιών Marina Tower. 

Αυτονόητη και μόνη επιλογή οι ΑΠΕ

Η δημιουργία ενός ενεργειακού συστήματος στηριζόμενου σε ΑΠΕ είναι η αυτονόητη και μόνη επιλογή για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της Ελλάδας. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Aριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και πρόεδρος της SolarPower Europe, στο πλαίσιο του 6ου συμποσίου ενεργειακής μετάβασης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.  Κύρια αιτία της ανόδου των τιμών ενέργειας είναι η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, είπε ο κ. Χαντάβας και μιλώντας για την Ελλάδα τόνισε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί με ικανή ισχύ ΑΠΕ η ισχύς των συμβατικών μορφών ενέργειας. ΑΠΕ και αποθήκευση, το πράσινο υδρογόνο και η ευελιξία της ζήτησης, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα εύρυθμο ενεργειακό σύστημα. Σημείωσε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να είναι δίκαιη και ομαλή, προνοώντας για το οικονομικό όφελος του τελικού καταναλωτή και για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή