Μίνι απολογισμός στο υπουργείο Εργασίας

Μίνι απολογισμός στο υπουργείο Εργασίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν μικρό απολογισμό των δράσεων του υπουργείου Εργασίας που αφορούν τα άτομα τρίτης ηλικίας, με αφορμή και τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με αιχμή την επιτάχυνση στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Βέβαια, ο υπουργός γνωρίζει ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα να κάνει λόγο για «σημαντική αποκλιμάκωση» στο τέλος του έτους. Οσο για τα υπόλοιπα μέτρα, μεταξύ αυτών, συμπεριέλαβε τη μείωση του πέναλτι στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων, την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, αλλά και την ενίσχυση του προσωπικού στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων κατά 33%. Σημαντική βελτίωση στην επαφή των ηλικιωμένων με τις υπηρεσίες του υπουργείου  θα επιφέρει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το νέο τηλεφωνικό κέντρο 1555, ενώ όπως αποκάλυψε ο υπουργός, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης ηλικιωμένων που θα χρηματοδοτηθεί από το  Ταμείο Ανάκαμψης. 

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον υπουργό Τουρισμού

Τη νομική κατοχύρωση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης ζήτησε η διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια κατά τη συνάντηση που είχε χθες μαζί του. «Η θέσπισή της θα διορθώσει μια διαχρονική στρέβλωση στο εμπορικό-τουριστικό επιχειρείν, που κατέστη εξόφθαλμη λόγω της πανδημίας», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας. Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του city break στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε ιστορικά υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα

Τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως σημειώνει η BofΑ, θωρακίζοντας πολλές κυβερνήσεις από την απειλή του τερματισμού του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καταθέσεις των κυβερνήσεων στις εγχώριες κεντρικές τράπεζες αγγίζουν τα 620 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα των 240 δισ. ευρώ πριν από την COVID. Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας διαμορφώνονται αυτήν τη στιγμή στα 40 δισ. ευρώ.

Βελτιωμένες επιδόσεις για τις αεροπορικές

Τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την ανάκτηση των απωλειών λόγω πανδημίας εμφάνισαν τον Αύγουστο οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού τα έσοδα ανά χιλιόμετρο και ανά επιβάτη (RPKs) υποχώρησαν κατά 55,9% έναντι του 2019, με τον μέσο όρο, παγκοσμίως, να διαμορφώνεται σε -68,8%. Το εν λόγω ποσοστό πέρυσι ήταν μεγαλύτερο (-63,2%), με την IATA να αποδίδει τις βελτιωμένες επιδόσεις στη διεύρυνση των εμβολιασμών που τροφοδότησε την ανάκαμψη της κίνησης και εντός Ευρώπης, όπου τα RPKs ήταν χαμηλότερα κατά 43% έναντι του Αυγούστου 2019.

Ενίσχυση κερδών για τη Noval Property

Σημαντικό όφελος είχε η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο από την αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων της στην εύλογη αξία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 15,9 εκατ. ευρώ, καθώς επανεκτίμησε ακίνητα, όπως το σύγχρονο κτίριο γραφείων The Orbit και προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της και το River West Open, την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West. Κάπως έτσι η εταιρεία σημείωσε κέρδη μετά από φόρους της τάξεως των 16,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 10 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 23,5% σε 7,6 εκατ. ευρώ, αλλά τα έσοδα από ενοίκια υποχώρησαν κατά 2,3 εκατ. ευρώ, σε 4,9 εκατ. ευρώ, λόγω του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα εμπορικά κέντρα River West και Mare West, η Noval εκμεταλλεύεται και το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens στο κέντρο της Αθήνας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή