Κοινή επιστολή στο Eurogroup

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος ζητούν με επιστολή που κατέθεσαν στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση σε τρεις κατευθύνσεις. Βραχυπρόθεσμα προτείνεται ο πλειστηριασμός πρόσθετων δικαιωμάτων ρύπων μέσα στο 2021, έτσι ώστε να διασφαλιστούν επιπλέον έσοδα για τα κράτη-μέλη προκειμένου να καλύψουν εν μέρει την άμεση επιπλέον επιβάρυνση για τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021-2022. Επιπλέον καλούν την Ε.Ε. να διερευνήσει την πιθανή σύσταση ενός Ταμείου Αντιστάθμισης, το οποίο θα εξισορροπήσει τις διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου στο μέλλον. Τέλος προτείνεται στην Ε.Ε. να δημιουργήσει συλλογικά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου μέσω μιας κεντρικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας και να αναπτύξει στρατηγικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Συνεχείς οι αυξήσεις στα υλικά για κατασκευές

Διαστάσεις «χιονοστιβάδας» απειλεί να λάβει το πρόβλημα με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των υλικών κατασκευής για τις κατασκευαστικές εταιρείες. Μάλιστα, εκτός από την Ελλάδα, ζήτημα έχει προκύψει ασφαλώς και σε έργα του εξωτερικού. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρξει αρνητική επίδραση στην κερδοφορία κατά τα επόμενα τρίμηνα. Οσον αφορά την ελληνική αγορά, πολλές εταιρείες αναμένουν την υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει συντελεστές αναθεώρησης τιμών για συγκεκριμένες κατηγορίες υλικών κατασκευής όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως π.χ. τα ασφαλτικά προϊόντα και ο χάλυβας.

Ιστότοπος με βασικές γνώσεις οικονομίας για τους νέους 

Με στόχο την πρόληψη της υπερχρέωσης από νεαρή ηλικία, η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έθεσε σε λειτουργία την εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα @ξία, που στόχο έχει την παροχή βασικών γνώσεων για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ιστοτόπου, ο πρόεδρος της ΕΕΔΑΔΠ Τάσος Πανούσης σημειώνει ότι «η προαγωγή της χρηματοοικονομικής γνώσης στα παιδιά και στους νέους είναι σημαντική για τη μελλοντική ευημερία τόσο των ίδιων όσο και της ελληνικής κοινωνίας».

Ανοιξε πλατφόρμα για τα αναδρομικά

Ενημέρωση αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους μπορούν να έχουν από χθες οι χιλιάδες συνταξιούχοι που είτε περίμεναν αναδρομικά και δεν τα έλαβαν, είτε πίστευαν ότι δικαιούνται μεγαλύτερα ποσά και απογοητεύθηκαν, καθώς η «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου λειτούργησε ως… κόφτης των αυξήσεών τους. Το «ενημερωτικό σημείωμα αναδρομικών N. 4670/2020» είναι πλέον προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, και η πλατφόρμα ανοίγει με τους κωδικούς Taxisnet. Εκεί, οι συνταξιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την εκκαθάριση των αναδρομικών τους, εάν ανήκουν σε αυτούς που η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, ή αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν επιστροφές.

Κερδίζουν έδαφος ελληνικά προϊόντα

Μπορεί οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και οι υπέρογκες αυξήσεις στους ναύλους να προκαλούν σοβαρή αύξηση του παραγωγικού κόστους και στην εγχώρια μεταποίηση, δημιουργούν όμως και ευκαιρίες για κάποια ελληνικά προϊόντα. Τέτοιο παράδειγμα είναι η «Παπουτσάνης», η οποία μετά την ευκαιρία που «είδε» πέρυσι με την εκδήλωση της πανδημίας και εισήλθε στην κατηγορία των αντισηπτικών, φέτος «βλέπει» ευκαιρία στα ξενοδοχειακά προϊόντα και στις σαπωνόμαζες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μενέλαος Τασόπουλος, οι ιστορικά υψηλοί ναύλοι από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις ευνοούν σημαντικά την «Παπουτσάνης» σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ξενοδοχειακών προϊόντων και κυρίως τις πωλήσεις σαπωνόμαζας. Ας σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο έχει αρχίσει να κινείται και στον κλάδο της κατασκευής ενδύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή