Στα 3,43 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι

Στα 3,43 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 3,43 δισ. ευρώ έφθασαν οι απλήρωτοι φόροι στο 8μηνο του έτους, έναντι 2,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (αύξηση 17,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.  Oπως φαίνεται και από τα στοιχεία, το ληξιπρόθεσμο χρέος αρχίζει να προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς πλέον δεν υπάρχουν αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων με αποτέλεσμα αρκετοί φορολογούμενοι να μην πληρώνουν ή να μην μπορούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ωστόσο, μόνο τον Αύγουστο καταγράφεται μείωση συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, το 2021 έχουμε μείωση κατά 36,8 σε σχέση με το 2020, κατά 63,8% σε σχέση με το 2019, κατά 64,3% σε σχέση με το 2018, κατά 71,6% σε σχέση με το 2017 και μείωση κατά 73,76% σε σχέση με το 2016.

Συγκρατημένες οι προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη

Κάποια αύξηση της αβεβαιότητας και συγκράτηση των προσδοκιών αποτυπώνουν στις τελευταίες μετρήσεις τους οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας του ΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, οριακή μείωση, έπειτα από σημαντική άνοδο το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε τον Ιούνιο ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης, κάτι που –αν δεν οφείλεται στη μεταβλητότητα του δείκτη– ίσως αντανακλά «μια τάση συγκράτησης των προσδοκιών και εκτιμήσεων ως προς την ανάκαμψη», όπως αναφέρει το Κέντρο. Αύξηση σημείωσε εξάλλου και ο «δείκτης φόβου» του ΚΕΠΕ τον Σεπτέμβριο, εξέλιξη που αποτυπώνει «αύξηση της αβεβαιότητας για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Oι ευάλωτες χώρες στην ενεργειακή κρίση

H Πολωνία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πιο ευάλωτες οικονομίες στην Ευρώπη στο τρέχον ενεργειακό σοκ, εκτιμά η Deutsche Bank. Και οι τρεις όχι μόνο προμηθεύουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αλλά και εισάγουν μεγάλο μέρος αυτών των ορυκτών καυσίμων από το εξωτερικό. Αντίθετα, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία είναι οι λιγότερο ευάλωτες στην ενεργειακή κρίση. Η Νορβηγία παράγει περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι καταναλώνει εγχώρια και επωφελείται από την αύξηση των τιμών εξαγωγών.

Νέα συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Prodea

Η συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Prodea Investments συνεχίζεται σε ένα ακόμα σημαντικό έργο. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε προ διμήνου την πρώτη φάση του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, το οποίο υλοποιείται από το κοινό σχήμα της Prodea και της κοινοπραξίας Dimand Real Estate-EBRD. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 13,4 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει και την κατασκευή του «πράσινου» κτιρίου γραφείων eLement, που αναπτύσσει η Prodea Investments στη Φραγκοκλησιά Αμαρουσίου. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ., εκ των οποίων 7.000 τ.μ. αφορούν την ανωδομή του ακινήτου.

Κλείνει το deal για την Intrasoft

Ενδεχομένως σήμερα να ανακοινώσει ο όμιλος Intracom τη συμφωνία για την πώληση ποσοστού πλειοψηφίας της Intrasoft στη Netcompany με έδρα την Κοπεγχάγη. Τα βλέμματα είναι στραμμένα, μεταξύ άλλων, στο τίμημα έναντι του οποίου θα αλλάξει χέρια το πακέτο μετοχών. Μένει να φανεί πόσες φορές θα είναι πολλαπλάσιο των EBITDA, των οποίων το ύψος ανήλθε σε 18,02 εκατ. ευρώ το 2020, με την Intrasoft να εμφανίζει, την περασμένη χρήση, καθαρό δανεισμό της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ και τζίρο 197 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το deal συνάδει με τη στρατηγική της Intracom ως ομίλου συμμετοχών που θα αξιοποιήσει την επιπρόσθετη ρευστότητα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Oπως και με τη στρατηγική της Netcompany για τη διεκδίκηση νέων έργων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή