«Τσουνάμι» αιτήσεων σύνδεσης νέων έργων

«Τσουνάμι» αιτήσεων σύνδεσης νέων έργων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεσμοθέτηση fast track αδειοδοτήσεων σε έργα μείζονος σημασίας που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για ΑΠΕ, ζητάει ο ΑΔΜΗΕ. Το αίτημα διατυπώθηκε χθες από τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη στο συνέδριο του «enewable & Storage Forum» μαζί με το αίτημα της απαλλαγής του διαχειριστή από τη γραφειοκρατία του ελέγχου φακέλων και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων των επενδυτών, κάτι που, όπως είπε, θα επιτρέψει να «τρέξουν»πιο γρήγορα οι αξιολογήσεις των προσφορών σύνδεσης. Ο ίδιος έδειξε να μη συμμερίζεται την «γκρίνια»της αγοράς για καθυστερήσεις στους όρους σύνδεσης νέων έργων και μίλησε για ένα «τσουνάμι»αιτήσεων για προσφορές σύνδεσης ισχύος 8,5 GW που υποβλήθηκαν από τον περυσινό Οκτώβριο. Αυτή τη στιγμή, είπε, βρίσκονται σε ισχύ οριστικές προσφορές σύνδεσης για έργα 4,5 GW.

Στα σκαριά επαναλειτουργία του «Δημόκριτου» στην Εύβοια

Τις δυνάμεις τους για την αναβίωση της πρότυπης σχολής μηχανικών «Δημόκριτος», την οποία είχε ιδρύσει το 1947 το Επιμελητήριο Εύβοιας, ενώνουν το εν λόγω επιμελητήριο, η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΒΕ). Μάλιστα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το ερευνητικό ινστιτούτο της οργάνωσης, εκπόνησε μελέτη που αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της εν λόγω σχολής. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ κ. Καββαθάς δήλωσε σίγουρος ότι η αναγέννηση του Δημοκρίτου θα συμβάλει στην ευρεία οικονομική αναγέννηση της Εύβοιας.

Θετική έκβαση υπόθεσης στην Αλβανία για την «Ακτωρ»

Την αισιοδοξία της ότι το κόστος μιας πιθανής ζημίας ύψους 26,5 εκατ. ευρώ από το έργο κατασκευής της «Χρυσής Γραμμής» στην Ντόχα του Κατάρ θα αντισταθμιστεί από τη θετική έκβαση έτερης υπόθεσης στην Αλβανία εξέφρασε η διοίκηση της «Ακτωρ». Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, το ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί τις επόμενες ημέρες από το αλβανικό Δημόσιο, και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ, δεν θα δαπανηθεί μέχρις ότου υπάρξει οριστική έκβαση για το έργο στο Κατάρ.

Στις 27 Οκτωβρίου εκτός ταμπλό η ΓΕΚΕ

Η Τετάρτη 27 Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η ημέρα παύσης διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΓΕΚΕ. Αυτό σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης από τη Δωροθέα Κεφάλα και την άσκηση, από την ίδια, του δικαιώματος εξαγοράς του 2,28% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Η ΓΕΚΕ έχει κεφαλαιοποίηση 48,4 εκατ. ευρώ, με το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο να είναι το ξενοδοχείο President, το οποίο είχε, αρχές της χρονιάς, τεθεί προς πώληση από μεσιτικό γραφείο των Βρυξελλών, κίνηση που τότε η εισηγμένη είχε διαψεύσει.

Υψηλοί κίνδυνοι λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης, προειδοποιεί η S&P Global Market Intelligence. Οπως επισημαίνει, οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης γενικότερα, με μεγάλο όγκο τοξικών δανείων από προηγούμενες κρίσεις, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες ζημίες από δάνεια λόγω φυσικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Τα κλιματολογικά stress tests της ΕΚΤ έδειξαν ότι πάνω από 60% των τραπεζικών δανείων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία είναι εκτεθειμένα σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, ο οποίος ορίζεται ως πιθανότητα άνω του 1% μια επιχείρηση να υποφέρει από τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς ή πλημμυρών σε διάστημα ενός έτους. Η Ελλάδα είναι μάλιστα στην κορυφή της λίστας, με άνω του 90% των τραπεζικών δανείων να είναι εκτεθειμένα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο άνω του 20%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή