Επαφές για εύρεση στρατηγικού επενδυτή

Επαφές για εύρεση στρατηγικού επενδυτή

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Eldorado Gold για την αναζήτηση κεφαλαίων που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Η εταιρεία, που είχε ξεκινήσει τις επαφές για αναζήτηση στρατηγικού σχεδίου πριν από την αναθεώρηση της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο και την έγκριση του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου, φέρεται να έχει εξετάσει και εναλλακτικά σενάρια για την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σύντομα σημαντικές ανακοινώσεις, εκτιμήσεις που ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο CEO της «Ελληνικός Χρυσός»Δημήτρης Δημητριάδης βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στο Λονδίνο. Το πράσινο φως για την ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου της καναδικής εταιρείας έδωσε η τροποποίηση της από 17ετίας σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2021, που διασφάλισε ένα σταθερό πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.

Η υποχρέωση των εργοδοτών σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Την υποχρέωση των εργοδοτών για «άμεση παύση των εργασιών» σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, απευθυνόμενη τόσο στις επιχειρήσεις-εργοδότες που απασχολούν διανομείς όσο και στις ψηφιακές πλατφόρμες. Η ανακοίνωση αφορά εργαζομένους στον χώρο της εστίασης αλλά και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα. Παράλληλα βέβαια, και για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στους δρόμους, επισημαίνεται η υποχρέωση για παροχή τουλάχιστον του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας…

Στην ψηφιακή εποχή περνάει ο ΔΟΑΤΑΠ

Στη νέα εποχή θα περάσει ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), στον οποίο καταφεύγουν όσοι έχουν πραγματοποιήσει σπουδές στο εξωτερικό. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κοινωνία της Πληροφορίας πραγματοποιεί διεθνή διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου του οργανισμού, δηλαδή 133.000 φακέλων του ΔΟΑΤΑΠ και του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί σε δεκαπέντε μήνες.

172 Ελληνες εκθέτες στην Κολωνία

Προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων δημιούργησε η Anuga 2021, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 172 εκθέτες, αριθμός που συνιστά την έβδομη μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που είχε δημιουργηθεί συμμετείχαν ακόμη 13 εκθέτες. Την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 70.000 εμπορικοί επισκέπτες, λιγότεροι από άλλες φορές, λόγω πανδημίας. Ωστόσο, όπως μεταφέρουν στη στήλη όσοι πήγαν εκεί, οι επισκέψεις ήταν πιο ουσιαστικές. Μένει να δούμε πώς αυτό θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα στις εξαγωγές τροφίμων και ποτών. 

Βλέπουν συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ

Το spread στα ελληνικά ομόλογα παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (116 μ.β.) και αυτό δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν μια συνέχεια στη στήριξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συζήτηση αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2021 ή στις αρχές του 2022, όπως σημειώνει το τμήμα οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς στην ανασκόπηση Σεπτεμβρίου. Και αυτό τη στιγμή που παρά την αναμενόμενη ισχυρή δυναμική ανάπτυξης για το γ΄ τρίμηνο του έτους και το ευνοϊκό περιβάλλον στα κρατικά ομόλογα, οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν, με τους σημαντικότερους να είναι η αλλαγή της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ αλλά και η σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, με σοκ τύπου Evergrande να διαχέονται και στην ελληνική οικονομία λόγω της ευαισθησίας σε εξωτερικά σοκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή