Zήτησε μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και του κινδύνου έντασης της ενεργειακής φτώχειας επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στο συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Συνδυάζοντας τη θητεία του τόσο στο υπουργείο Ενέργειας όσο και στο Εργασίας, ο Ελληνας υπουργός τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη (η Ελλάδα υλοποιεί δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των επιπτώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις) δεν αρκούν. Απαραίτητο είναι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η απάντηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική. «Η Ε.Ε. έχει άλλωστε την ευθύνη για τη χάραξη του συνόλου σχεδόν της ενεργειακής πολιτικής των χωρών-μελών» δήλωσε ο υπουργός.

Συναντήσεις στελεχών της Alpha στη Ρόδο

Διήμερο κύκλο συναντήσεων με επιχειρηματίες και στελέχη της τράπεζας στη Ρόδο πραγματοποίησε κλιμάκιο της διοίκησης της Alpha Bank, με επικεφαλής τον CEO του ομίλου, Βασίλη Ψάλτη. Η επίσκεψη στη Ρόδο, πρώτη για τον CEO της τράπεζας στο νησί μετά 15 και πλέον έτη, σηματοδοτεί το αυξημένο ενδιαφέρον της Alpha Bank για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία αλλά και τη δέσμευσή της να λειτουργήσει ως εταίρος και σύμβουλος της ελληνικής επιχειρηματικότητας για την εκπόνηση σύγχρονων αναπτυξιακών πλάνων.

Ο διαγωνισμός του ΟΠΕΚΑ για τα σχολικά γεύματα

Στην ακύρωση του διαγωνισμού του ΟΠΕΚΑ για τα σχολικά γεύματα προχώρησε, σύμφωνα με καταγγελίες της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θεανούς Φωτίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμάει ότι ο όρος που υπήρχε στον διαγωνισμό και απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού και τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων και τις αρχές διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και αναλογικότητας του νόμου. 

Αυξημένη ζήτηση στην πρεμιέρα

Αυξημένη ήταν η διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, χθες πρώτη ημέρα έναρξης της χειμερινής σεζόν. Οι καταναλωτές υπό τον φόβο αφενός της κούρσας των τιμών και αφετέρου ενός ψυχρού χειμώνα σπεύδουν να γεμίσουν τους καυστήρες στην υψηλή τιμή του 1,17 ευρώ το λίτρο, εκτιμώντας προφανώς ότι εάν το καθυστερήσουν η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη. Η πλειονότητα ωστόσο των καταναλωτών αναμένει και την έκδοση της ΚΥΑ για τη διάθεση του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης φέτος για να σιγουρευτεί πριν προχωρήσει σε προμήθειες. Δεν αποκλείεται πάντως λόγω της συγκυρίας των υψηλών τιμών φέτος να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του επιδόματος να καταβληθεί μέσα στο 2021.

Οριστική συμφωνία για το Frontier

Την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τις Bain Capital Credit, Fortress Investment Group και doValue Greece για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier, συνολικής λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Τα συνολικά έσοδα για την ΕΤΕ, τα οποία αντικατοπτρίζουν κυρίως την αξία των ομολογιών υψηλής (senior) εξοφλητικής προτεραιότητας που διακρατεί και το τίμημα για τις ομολογίες μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ανέρχονται στο 50% περίπου της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας κατά 150 περίπου μονάδες βάσης και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξάνεται σε 18,5% (pro-forma), ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 12,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή