Το έργο της ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας

Το έργο της ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου επτά χρόνια από την προκήρυξή του αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας Περάματος – Σαλαμίνας. Αυτήν την περίοδο αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, όπου περιλαμβάνεται και η τελική χάραξη, με βάση τις προδιαγραφές που έχουν προκύψει, μετά τη διαδικασία διαβούλευσης που μεσολάβησε και στην οποία συμμετείχαν οι Δήμοι Σαλαμίνας και Περάματος, το υπ. Υποδομών και ασφαλώς οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Υπενθυμίζεται πως η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε το 2016 και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 18-24 μήνες ακόμη έως ότου υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης εκμετάλλευσης και εκτιμάται ότι θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ. Οι υποψήφιες εταιρείες που το διεκδικούν είναι ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία της Ακτωρ Παραχωρήσεις με τις Vinci Concessions και Vinci Highways.

Επιδοτήσεις σε ακόμη 3.412 επιχειρήσεις εστίασης

Πράσινο φως σε άλλες 3.412 επιχειρήσεις εστίασης έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών – Επανεκκίνηση εστίασης». Με την απόφαση αυτή θα διατεθούν στις επιχειρήσεις 26,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικά διατιθέμενοι πόροι ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 192 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των μέχρι σήμερα ενταγμένων επιχειρήσεων εστίασης ανέρχεται σε 20.603, με τη διαδικασία της αξιολόγησης να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ το ποσό που έχει εκταμιευθεί υπερβαίνει τα 163 εκατ. ευρώ.

Μείωση κατέγραψαν οι πωλήσεις Porsche

Υποχώρηση κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων Porsche στο εννεάμηνο, όχι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ως εκ τούτου, οι πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν κατά 18%, στα 13,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Μοτοδυναμικής. ​Ωστόσο, η δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) ανέκαμψε, με τις πωλήσεις εννεαμήνου να έχουν αυξηθεί κατά 81%, στα 18,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλη φυγή από τα ομόλογα

Στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ διαμορφώνονται πλέον οι τοποθετήσεις των διεθνών επενδυτών στα ομόλογα, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Bank of America στο περιβάλλον 430 θεσμικών, λόγω του φόβου που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού, η οποία και αποτελεί πλέον τον «νούμερο 1» κίνδυνο για τις αγορές, με τις ανησυχίες γύρω από την COVID να έχουν εξαφανιστεί. «Οι επενδυτές έχουν αυξήσει πολύ τις τοποθετήσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία που ευνοούνται από την άνοδο του πληθωρισμού, όπως τα εμπορεύματα και οι τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις σε τοποθετήσεις που είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων (ομόλογα, αναδυόμενες αγορές, εταιρείες κοινής ωφελείας)», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

Νωρίτερα η πληρωμή για τις συντάξεις

Νωρίτερα θα δουν τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μισθωτών, των συνταξιούχων δηλαδή που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 θα καταβληθούν την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου. Στις 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Μια μέρα μετά, στις 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ). Στις 29 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους νωρίτερα, καθώς η πληρωμή ξεκινάει από την προηγούμενη εργάσιμη, ήτοι Τετάρτη 27 του μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή