Τα περί «φούσκας» στην αγορά ακινήτων

Τα περί «φούσκας» στην αγορά ακινήτων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ψέλλιζε κανείς τη λέξη «φούσκα» μιλώντας για την αγορά ακινήτων στα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης, γινόταν αποδέκτης έντονης κριτικής και σχολίων από στελέχη της κτηματαγοράς, των τραπεζών και ασφαλώς μεσίτες κτλ. Επικαλούνταν την υψηλή ζήτηση, την οικονομική ανάπτυξη, ακόμα και τον μεγάλο όγκο των αδήλωτων εισοδημάτων μερίδας των αγοραστών, για να καταδείξουν ότι «λεφτά υπάρχουν», παρότι, όπως αποδείχθηκε, αυτά ήταν κυρίως δανεικά, με αποτέλεσμα 45 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων να «κοκκινίσουν» τα χρόνια που ακολούθησαν. Σήμερα, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μιλούν με άνεση για τη «φούσκα» της δεκαετίας του 2000 και την υπερχρηματοδότηση που έγινε, ξεχνώντας τα όσα ισχυρίζονταν στις εποχές των «παχιών αγελάδων», όταν δικαιολογούσαν την εκταμίευση δανείων σε ποσοστά ακόμα και 115% της αξίας των ακινήτων που αγοράζονταν (με το «τρικ» των επισκευαστικών δανείων), τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτικός φορέας, «σφύριζε αδιάφορα».

1,86 εκατ. ευρώ στο κράτος από την Επ. Ανταγωνισμού

Αλλη μία ανεξάρτητη αρχή θα «επιστρέψει» μέρισμα στα δημόσια ταμεία. Ο λόγος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία για πρώτη φορά από το 2016 απέδωσε φέτος ως μέρισμα στον κρατικό προϋπολογισμό ποσό 1,86 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε από το πλεόνασμα της οικονομικής χρήσης 2020. Από τη χρήση 2021 αναμένεται να προκύψει ακόμη μεγαλύτερο μέρισμα, της τάξης των περίπου 2,45 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έχει αποδώσει μέρισμα στο ελληνικό Δημόσιο 5,3 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016-2020. 

Σε μία δόση θα διανείμει το προμέρισμα η Jumbo

Ολο μαζί το προμέρισμα θα διανείμει τελικά η Jumbo στους μετόχους της και όχι σε δύο δόσεις, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Με νεότερη ανακοίνωσή της χθες η εισηγμένη ενημερώνει ότι σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου, η εταιρεία για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας θα προχωρήσει στην καταβολή όλου του ποσού της έκτακτης χρηματικής διανομής, δηλαδή μεικτού ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή άπαξ, αντί σε δύο ισόποσες δόσεις των 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Εργα αναβάθμισης στο Μέγαρο Μουσικής

Στην προέγκριση του τεχνικού δελτίου του ψηφιακού μετασχηματισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου. Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δικτυακού εξοπλισμού και της ιστοσελίδας του Μεγάρου και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως η δυνατότητα θέασης επιλεγμένων παραστάσεων επί πληρωμή (on demand), η δημιουργία εφαρμογής για τα κινητά, αλλά και ειδικού λογισμικού διαχείρισης των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Βλέπουν ρεκόρ κερδών για τη Mytilineos

Ρεκόρ κερδοφορίας αναμένουν οι αναλυτές για τη Mytilineos το 2022, όπως σημειώνουν στις εκθέσεις τους για τα αποτελέσματα εννεαμήνου. NBG, Πειραιώς, Citi και Wood σημειώνουν τις πολύ καλές επιδόσεις του τομέα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στο γ΄ τρίμηνο, παρά τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, όπως και της μεταλλουργίας και ανεβάζουν την τιμή στόχο της μετοχής έως τα 23 ευρώ, αναμένοντας EBIDTA άνω των 500 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές της NBG διατηρούν τη σύσταση «outperform» και αυξάνουν την τιμή στόχο στα 23 ευρώ. Η Citi διατηρεί τη σύσταση buy και δίνει τιμή στόχο στα 21,5 ευρώ ανά μετοχή. Οι αναλυτές της Citi  επισημαίνουν ότι η Mytilineos  έχοντας εκμεταλλευθεί τις υψηλές τιμές αλουμινίου των τελευταίων μηνών, έχει εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Συνέχιση της ανάπτυξη της εταιρείας το 2022 βλέπουν οι αναλυτές της Πειραιώς. Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 βλέπει η Wood, ενώ για ανθεκτικά αποτελέσματα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον κάνει λόγο η Optima.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή