Σταθερά βήματα στον τουρισμό

Σταθερά βήματα στον τουρισμό

Ο τουρισμός στην Ευρώπη έκανε σταθερά και γερά βήματα προς την ανάκαμψη αυτό το καλοκαίρι, όπως σημειώνει η Oxford Economics.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρισμός στην Ευρώπη έκανε σταθερά και γερά βήματα προς την ανάκαμψη αυτό το καλοκαίρι, όπως σημειώνει η Oxford Economics. Τον Ιούλιο, οι διανυκτερεύσεις έφτασαν λίγο πάνω από το 70% των επιπέδων του 2019 και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, έφτασαν το 75%-85% τον Αύγουστο, με την Ελλάδα να αποτελεί από τους μεγαλύτερους νικητές του καλοκαιριού. Ο σχετικός δείκτης του οίκου δείχνει ότι ο τουρισμός απολαμβάνει επίσης φέτος μια σεζόν μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, με τη δραστηριότητα να παραμένει ισχυρή από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Αυτό θα φανεί ξεκάθαρα και στις ανοδικές εκπλήξεις του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου στις περισσότερες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Ωστόσο, ο κλάδος δεν έχει ακόμη διαφύγει τον κίνδυνο, καθώς οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκτόξευση των κρουσμάτων, κάτι που είναι πιθανό να επαναφέρει τους περιορισμούς στα ταξίδια, όπως προειδοποιεί.

Απορρόφηση της Λακωνικής Τροφίμων από Creta Farms

«Πράσινο φως» έδωσαν χθες οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών Creta Farms και Λακωνική Τροφίμων, αμφότερες με κύριο μέτοχο την Impala Invest συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου, για τη συγχώνευσή τους με απορρόφηση της Λακωνικής Τροφίμων από την Creta Farms. Ηδη, από τις αρχές του 2021, το 80% της παραγωγής της Λακωνικής μεταφέρθηκε από τη Σπάρτη στο Ρέθυμνο, ενώ στο εργοστάσιο της Λακωνικής στη Σπάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή vegan προϊόντων στα οποία επεκτείνεται η Creta Farms. Η Λακωνική διαθέτει επίσης αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενισχύει τις προβλέψεις για παραγωγή χρυσού

Τις προβλέψεις για την παραγωγή χρυσού το 2021 ενίσχυσε ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής «Ελληνικός Χρυσός». Το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η εταιρεία παρήγαγε, έναντι του β΄ τριμήνου, κατά 8% περισσότερο χρυσό, δηλαδή 125,4 χιλ. ουγγιές. Οι επιδόσεις αυτές οδήγησαν την Eldorado στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών της, βάσει των οποίων η παραγωγή χρυσού για το σύνολο της φετινής χρονιάς θα είναι υψηλότερη κατά 8%, δηλαδή από 460 χιλ. έως 480 χιλ. ουγγιές.

Πρακτικές με παλιές «συνταγές» στα ακίνητα

Φαίνεται πως η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων έχει «ανοίξει την όρεξη» σε πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιχειρούν να «βγάλουν τα σπασμένα» των προηγούμενων ετών όσο το δυνατόν ταχύτερα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo που διεξήχθη στις αρχές της εβδομάδας, στελέχη της αγοράς έσπευσαν να σημειώσουν δημόσια ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες γραφείων που επιμένουν να ζητούν ενοίκια αντίστοιχα ενός νεόδμητου κτιρίου στην ίδια περιοχή, παρότι το ακίνητό τους υστερεί, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά κυρίως σε παροχές και υποδομές. Πρόκειται για πρακτικές που συνέβησαν και στο παρελθόν, πριν από την οικονομική κρίση, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ενοικίων και την εν συνεχεία κατάρρευση ομίλων ακινήτων λόγω αδυναμίας των μισθωτών τους να φανούν συνεπείς. 

Στα 738,76 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη

Κύρια σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα λαμβάνει σχεδόν ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, σύμφωνα με το… φως που ρίχνει στα στατιστικά στοιχεία των συντάξεων ο «Ηλιος», το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας. Τα στοιχεία αφορούν τον Οκτώβριο και δείχνουν, για έναν ακόμη μήνα, ότι περίπου οι μισοί συνταξιούχοι (1.133.796 ή 46,1%) λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ μεικτά (658 ευρώ καθαρά). Σύνταξη έως 500 ευρώ λαμβάνουν 675.389 συνταξιούχοι (27,4%). Η μέση κύρια σύνταξη δεν ξεπερνά τα 738,76 ευρώ και, σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, είναι η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη. Η μέση επικουρική σύνταξη περιορίζεται στα 194,73 ευρώ τον μήνα, ενώ το μέσο μέρισμα έχει υποχωρήσει στα 102,65 ευρώ. Να σημειωθεί ότι συνολικά τον Οκτώβριο χορηγήθηκαν 4.385.848 συντάξεις. Από αυτές, οι 2.751.715 ήταν κύριες συντάξεις (γήρατος, θανάτου, αναπηρικές και ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΠΕΚΑ). Οι επικουρικές συντάξεις ήταν 1.228.617.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή