Αιχμές Στουρνάρα κατά εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων

Αιχμές Στουρνάρα κατά εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης προς τoυς οφειλέτες άφησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), σημειώνοντας ότι η ΤτΕ «λαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν». Ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τις εταιρείες διαχείρισης να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσμοθετήσει η ΤτΕ. «Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό προς τον δανειολήπτη και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές», υπογράμμισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία του ρόλου των εταιρειών, οι οποίες έχουν αναλάβει να διαχειριστούν δάνεια ύψους 67 δισ. ευρώ, μέγεθος που φτάνει τα 103 δισ. ευρώ εάν συνυπολογιστούν και τα ενήμερα δάνεια που έχουν αναθέσει προς διαχείριση οι τράπεζες. Από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της Ενωσης και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, Τάσος Πανούσης, σημείωσε ότι οι servicers έχουν αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους άνω των 4,7 δισ. ευρώ μόνο για το 2020-21, προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους και άφεση χρέους, και ξεκαθάρισε ότι ο κλάδος δεν θα επιδείξει «συμπάθεια» σε συμπεριφορές στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ακόμη μεγαλύτερη

ανάκαμψη μεγεθών προέβλεψε η διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Μιχάλη Τσαμάζ στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου. Στην Ελλάδα καταγράφεται ισχυροποίηση τόσο των δεικτών απόδοσης (KPI’s) όσο και των οικονομικών μεγεθών, με την προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (Al) να έχει αυξηθεί κατά 5%, στα 342 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής άγγιξαν το 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ακόμη ότι ο ΟΤΕ προηγείται του ανταγωνισμού όσον αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές οπτικών ινών, ενώ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς περισσότερα από 560.000 νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι. 

Υπερκάλυψη για το ομόλογο ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Σχεδόν κατά τρεις φορές υπερκαλύφθηκε η ομολογιακή έκδοση, ύψους 250 εκατ. ευρώ, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με την προσφορά να ανέρχεται σε 735 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών είχε διαμορφωθεί σε 1.000 ευρώ ανά ομολογία, η τελική απόδοσή τους ορίστηκε σε 2,45% και το επιτόκιό τους σε 2,45% ετησίως. Από τα αντληθέντα κεφάλαια, 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα, που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες αποθήκευσης και διανομής της εταιρείας. Επίσης, 60 εκατ. ευρώ και 154 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης και μείωση δανεισμού αντίστοιχα.

Η ζήτηση για σύγχρονα γραφεία

Στους καλύτερους «πελάτες» των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων και των θεσμικών επενδυτών, που τοποθετούνται σε ακίνητα εισοδήματος, όπως κτίρια γραφείων, εξελίσσονται οι εταιρείες εξυπηρέτησης πελατών. Η έλευση στην Ελλάδα ομίλων όπως η Teleperformance, η Sitel και η Webhelp έχουν απογειώσει και τη ζήτηση για σύγχρονα κτίρια γραφείων. Την Παρασκευή, η Webhelp, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος εξυπηρέτησης πελατών, με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, εγκαινίασε τα νέα γραφεία της στον Νέο Κόσμο. Πρόκειται για το πρώην κτίριο της «Ελευθεροτυπίας», το οποίο αποκτήθηκε από το σχήμα της Dimand Real Estate και της Grivalia, ανακατασκευάστηκε και παραδόθηκε στον νέο του χρήστη. Μάλιστα, πλέον το ακίνητο έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά. Πριν από περίπου δύο χρόνια η Teleperformance μίσθωσε δεκάδες χιλιάδες τ.μ. στα νέα γραφεία που ανέπτυξε η Dimand (επίσης σε συνεργασία με την Grivalia), στις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Με τη σειρά της, η Sitel έχει τοποθετηθεί στο Athens Capitol, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού. Πρόκειται για κτίριο του ομίλου «Χαραγκιώνη», όπου στεγάζεται και το Μουσείο Αυτοκινήτου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή