Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και για το λαθρεμπόριο

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και για το λαθρεμπόριο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής (φωτ.), συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό, υπεύθυνο για τη Δημοσιονομική Πολιτική της Γαλλίας, Olivier Dussopt, όπου αποφασίσθηκε η «εμβάθυνση» της συνεργασίας τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη διακίνηση παράνομων προϊόντων, όπως ναρκωτικών και όπλων. Προς αυτόν τον σκοπό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψη εργασίας στη Γαλλία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των τελωνειακών μονάδων των δύο χωρών. Οπως δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής, «η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας με τη Γαλλία, προωθεί τη μεταφορά και αξιοποίηση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε εξαιρετικά ευαίσθητα τελωνειακά θέματα».

Η νέα σύμβαση και η κριτική για το έλλειμμα νέων έργων

Το έργο κατασκευής και βελτίωσης υποδομής της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, πρόκειται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες η «Ακτωρ». Πάντως, η εν λόγω σύμβαση δεν προβλέπεται να είναι αρκετή ώστε να μετριάσει την κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα από την εσωτερική «αντιπολίτευση» των μετόχων Greenhill και Kiloman, συμφερόντων των κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, που εγκαλεί τη διοίκηση για το έλλειμμα ανάληψης νέων έργων μεγάλου προϋπολογισμού.

Δεν επηρεάζεται από τις ανατιμήσεις

Δεν επηρεάζει την κερδοφορία της Παπαναγιώτου – Δρομέας η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους. Η εισηγμένη διευκρινίζει ότι τα συμβόλαια προς τον γερμανικό στρατό και η νέα σύμβαση με την Κομισιόν, ύψους 80 εκατ. ευρώ, έχουν συμπεριλάβει τις ανατιμήσεις. 
Για το έργο της Ε.Ε., για το οποίο ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021, η εταιρεία έλαβε υπόψη στην προσφορά της την αύξηση κόστους. Για τις συμβάσεις με τον γερμανικό στρατό έγιναν αποδεκτές αναθεωρήσεις τιμών.

Στον ΟΟΣΑ για 2η χρονιά ο Ιωάννης Λιανός

Τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξελέγη για δεύτερη συνεχή χρονιά, το έτος 2022, ο επικεφαλής της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός. Η εκλογή του κ. Λιανού ως τακτικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΟΣΑ το 2021 αποτέλεσε και την πρώτη φορά που Ελληνας αξιωματούχος εξελέγη σε αυτήν τη θέση, εκπροσωπώντας την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Βλέπω σε αυτόν τον ρόλο όχι μόνο το καθήκον να εκπροσωπώ την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και να συνεχίσω το έργο μου προωθώντας μια προοδευτική ατζέντα στο δίκαιο ανταγωνισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιανός.

Αδικαιολόγητη τυχόν εξαίρεση

Το πολύ υψηλό επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους και οι πιθανές αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας καθώς και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών που αναμένεται να σημειωθούν το επόμενο έτος, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιρέσει τελικά την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά τη λήξη του PEPP, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική διεύρυνση των spreads, όπως σημειώνει η Capital Economics. «Αυτό θα ήταν ένα αχρείαστο λάθος, το οποίο η ΕΚΤ θα ήθελε να αποφύγει», εκτιμά ο οίκος, ο οποίος και θεωρεί πως η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα που θα διαδεχθεί το PEPP είναι συνεπώς βέβαιη και θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό που θα κληρονομήσει το «κανονικό» QE. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει, με βάση και τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους, αυτή η «εξαίρεση» από τους ισχύοντες κανόνες μπορεί να μη χρειαστεί για πολύ. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι σχετικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή