«Μαξιλάρι» οι αποταμιεύσεις

«Μαξιλάρι» οι αποταμιεύσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό «μαξιλάρι» για τα νοικοκυριά στο τρέχον πληθωριστικό σοκ αποτελούν οι (αναγκαστικές) αποταμιεύσεις που έχουν κάνει λόγω της πανδημίας και οι οποίες δεν έχουν ακόμη ξοδευτεί σε μεγάλο βαθμό, κυρίως στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σημαίνουν ότι η οικονομική τους θέση παραμένει ευνοϊκή. Αυτό θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος –που προκαλείται από τον υψηλότερο πληθωρισμό– χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ή τις επενδύσεις σε κατοικίες, σύμφωνα με τον οίκο. Οπως σημειώνει, η κατανάλωση έχει ανακάμψει πιο γρήγορα στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, όπου παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών έχουν μειωθεί πιο αισθητά στις ΗΠΑ, και στην Ευρώπη το «μαξιλάρι» έναντι του πληθωρισμού είναι πιο «γεμάτο».

Δημόσια τηλεδιαβούλευση από την Επ. Ανταγωνισμού

Μια πρωτότυπη διαδικασία πρόκειται να εφαρμόσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημόσια τηλεδιαβούλευση επί τις κλαδικής έρευνας που διενεργεί η Αρχή στους κλάδους ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων λιμένων. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις στις αγορές τις οποίες αφορά η παρούσα κλαδική, καθώς και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, θα αναπτύξουν τις θέσεις και απόψεις τους, ενώ παράλληλα είναι δυνατή και από τους ακροατές η υποβολή ερωτημάτων.

Στη μάχη κατά των παράνομων τσιγάρων

Ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει την προσπάθεια του ΣΔΟΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Χθες η εταιρεία «Παπαστράτος» παρέδωσε, παρουσία του οικονομικού επιτελείου, στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής για την περιστολή του λαθρεμπορίου. Ηδη οι προσπάθειες το τελευταίο διάστημα για τον εντοπισμό παράνομων καπνικών προϊόντων είναι σημαντικές και συγκεκριμένα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκαν δεκατρία πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής παράνομων τσιγάρων.

Στα 295 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος

Υστερα από μια απότομη άνοδο άνω των 32 τρισ. δολ. το 2020, η παγκόσμια συσσώρευση χρέους αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερη φέτος και κοντά στα 4 τρισ. δολ. σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου – IIF. Ολη η αύξηση σημειώθηκε το α΄ εξάμηνο του 2021, όταν το παγκόσμιο χρέος έφτασε το ιστορικό υψηλό των 296 τρισ. δολ. Το παγκόσμιο χρέος μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 295 τρισ. μέχρι το τέλος του 2021, δηλαδή 36 τρισ. πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών συνέβαλε στη μείωση του παγκόσμιου χρέους στο 350% του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2021.

Στο ΣτΕ το Project Voula

Με συνολικά τρεις προσφυγές στο ΣτΕ συνεχίζει ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης τον αγώνα κατά της σχεδιαζόμενης επένδυσης Project Voula, προϋπολογισμού 136 εκατ., σε έκταση 71 στρεμμάτων, γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη, από επενδυτικό όχημα των Hines και Henderson Park. Με την προσφυγή του στο ΣτΕ ο δήμος ζητάει την ακύρωση της υπ’ αριθμόν 65/5/8/2021 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, που ενέταξε το project στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων του ν. 4608/2019. Η δημοτική αρχή και το νομικό επιτελείο της υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπαχθεί στη διαδικασία fast track, διότι δεν συνιστά στρατηγική επένδυση, ενώ ισχυρίζονται ότι οι σχεδιαζόμενες χρήσεις τουριστικής κατοικίας δεν προβλέπονται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο. Ηδη, με την από 25/10/2021 αίτησή του, ο δήμος έχει αμφισβητήσει και αλλιώς το project, ενώ έχει ζητήσει απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή