EKT: Κίνδυνος «φούσκας» στην αγορά κατοικίας

EKT: Κίνδυνος «φούσκας» στην αγορά κατοικίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών η ΕΚΤ αναφορικά με την απειλή δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ευρωζώνης. Στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 7% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη, που είναι ο υψηλότερος από το 2005. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα έχει ενισχυθεί ο κίνδυνος διόρθωσης των τιμών, εν μέσω εκτιμήσεων για υπερτιμολόγηση των αξιών των κατοικιών. Οι τιμές ενισχύονται ως αποτέλεσμα των αυξημένων αποταμιεύσεων αρκετών νοικοκυριών, της στροφής προς την τηλεργασία και της αδυναμίας των κατασκευαστών να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που έχει σημειωθεί μετά την πανδημία. Πριν από λίγες ημέρες η ΕΚΤ είχε επισημάνει ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών γίνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την αντίστοιχη άνοδο των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται πλέον να μπει στην ατζέντα των θεμάτων του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η επίμαχη υπόθεση της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ολλανδικής Reggeborgh και Λ. Μπόμπολα προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσον θα καταλογιστεί πρόστιμο και, αν ναι, τι ύψους. Το θέμα δεν περιλήφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και ο λόγος φέρεται να είναι η αναμονή για την παράδοση της γνωμοδότησης εξωτερικού νομικού συμβούλου που έχει ζητήσει η Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως το θέμα εξετάστηκε και το καλοκαίρι, με το διοικητικό συμβούλιο να «διχάζεται».

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι χωρίς rapid test

Στο μικροσκόπιο του ΣΕΠΕ και του υπ. Εργασίας είναι περίπου 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που «χτύπησαν» στο σύστημα «Εργάνη» καθώς εμφανίστηκαν να μην έχουν κάνει τα rapid tests κατά το διάστημα 18 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραβάτες ελέγχονται πλέον ηλεκτρονικά για να διαπιστωθεί εάν βρίσκονταν για παράδειγμα σε αναστολή εργασίας, τηλεργασία ή νόμιμη άδεια, καθώς σε τέτοια περίπτωση δεν απαιτείται τεστ. Στη συνέχεια θα επιβληθούν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ ανά τεστ που δεν έγινε.

Συνεργασία ΔΕΗ με Microsoft

Στην υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με τη Microsoft για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της και την επίτευξη των επιχειρηματικών και περιβαλλοντικών της στόχων ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Το νέο πλαίσιο συνεργασίας, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των τεχνολογιών cloud, να ενισχύσει την ασφάλεια των ψηφιακών διαδικασιών και να ψηφιοποιήσει το εργασιακό της περιβάλλον, προσφέροντας νέες δυνατότητες στους εργαζομένους της, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδεύσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Επιπροσθέτως η συνεργασία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την πράσινη μετάβαση της Επιχείρησης, αλλά και για συνέργειες με στόχο την ανάπτυξη καινοτομιών.

Η τουρκική λίρα και ο «ξαφνικός θάνατος»

Η ελεύθερη πτώση της λίρας τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν αρκετή για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να… «υψώσει το ανάστημά της» μπροστά στον Ερντογάν, καθώς προχώρησε σε νέα μείωση επιτοκίων, όπως σημειώνει η Capital Economics. Ενώ έχει διαμηνύσει ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα τελείωνε πιθανώς τον Δεκέμβριο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επικρατήσει ένας αυτοεκπληρούμενος κύκλος, ο οποίος θα ωθήσει τη λίρα σε ακόμη μεγαλύτερη βουτιά, όπως προειδοποιεί ο οίκος. Η Τουρκία φαίνεται να ακολουθεί βήματα προηγούμενων επεισοδίων «ξαφνικού θανάτου» (sudden stop) στις αναδυόμενες αγορές – δηλαδή της μαζικής φυγής κεφαλαίων, όπως αυτή του 2018 στην ίδια την Τουρκία, του 2014 στη Ρωσία και του 2015 στην Ουκρανία. Εάν η Τουρκία υποστεί περαιτέρω πτώση της λίρας, θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και σύσφιξη των ευρύτερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ασκώντας σοβαρές πιέσεις, ακόμα και χρεοκοπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή