H ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανεβάζει ταχύτητα

H ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανεβάζει ταχύτητα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδικασίες-εξπρές έκλεισε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάθεση της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 64,983 MW στη θέση «Αγιος Χριστόφορος» στην Περιφέρεια Κοζάνης. Στον εν λόγω διαγωνισμό η ΔΕΗΑΝΑΝ εγκαινίασε το μοντέλο του ταυτόχρονου ανοίγματος τεχνικών και οικονομικών προσφορών, ώστε να αποφύγει τις γνωστές ενστάσεις και καθυστερήσεις μεταξύ των δύο σταδίων, και απ’ ό,τι φαίνεται λειτούργησε αποτελεσματικά. Συμμετείχαν συνολικά πέντε κατασκευαστικές εταιρείες (τέσσερις ελληνικές και μία κινεζική) και τη χαμηλότερη προσφορά, 31,8 εκατ., κατέθεσε η «Αβαξ», στην οποία και φαίνεται πως θα καταλήξει το έργο αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών φακέλων. Με το νέο μοντέλο η θυγατρική της ΔΕΗ κατέγραψε ταχύτητες ρεκόρ στην υλοποίηση του φωτοβολταϊκού του «Αγ. Χριστοφόρου», έργο το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στους πρώτους μήνες του ’22, όταν μόλις τον Νοέμβριο του 2019 κατατέθηκε η αίτηση για την αδειοδότησή του.

Αλλαγές στην επιδότηση για e-shop στο λιανεμπόριο

Διπλάσιο χρόνο για να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους σε ηλεκτρονικό κατάστημα θα έχουν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που επιδοτούνται από τη δράση του ΕΣΠΑ «e-Λιανικό». Συγκεκριμένα θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες, αντί για 6, για την ολοκλήρωση της επένδυσης, με τον χρόνο να μετρά από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξής τους στην εν λόγω δράση. Επιπλέον, τέθηκαν συγκεκριμένα χρηματικά όρια για τις επιλέξιμες δαπάνες, ενώ μέχρι τώρα αναφέρονταν ως ποσοστά.

Στη μάχη των συντάξεων και συμβασιούχοι

Και η πρόσληψη συμβασιούχων, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, βρίσκεται στη φαρέτρα του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ετσι, άμεσα, από σήμερα, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ώστε να προσληφθούν στον ΕΦΚΑ, για 14 μήνες, 100 συμβασιούχοι. Η προθεσμία για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις λήγει στις 29 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία πλατφόρμα όπου θα πραγματοποιείται η εξέταση της αίτησης απονομής συντάξεων μέσω πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.

Τρία νέα αεροπλάνα αποκτά η Aegean

Τρία ATR 72-600 φέρεται να προσθέτει στον στόλο της η Aegean, με τη συγκεκριμένη κατηγορία δικινητήριων ελικοφόρων «τούρμπο-προπ» αεροσκαφών να ενδείκνυται για την εκτέλεση δρομολογίων από και προς μικρά αεροδρόμια.  Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς ήδη από το 2016 η Aegean έχει εντάξει στον στόλο της αυτού του τύπου τα αεροσκάφη και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με lessors για τη μίσθωση καινούργιων. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει πρόσφατα αναφέρει η διοίκησή της, η Aegean έχει επιταχύνει την προμήθεια των συνολικά 46 καινούργιων αεροσκαφών Airbus A320Neo, με τις νέες παραλαβές να αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τις δώδεκα για το 2022.

Δύσκολος ο Οκτώβριος για την απασχόληση

Τις δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση των απολύσεων τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν τόσο τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», με τις χαμένες θέσεις εργασίας να φθάνουν τις 70.048, όσο και αυτά των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, φθάνοντας έτσι τους 987.763. Μάλιστα, από τα στοιχεία του «Εργάνη» φαίνεται πως για έναν ακόμη μήνα οι ευέλικτες μορφές εργασίας κυριαρχούν των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, γεγονός που προβληματίζει τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς συνεπάγονται και μειωμένα έσοδα για το κράτος, ενώ οδηγούν και σε σημαντικά χαμηλούς μισθούς. Βέβαια, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το ισοζύγιο προσλήψεις – απολύσεων παραμένει θετικό, με 214.809 περισσότερες θέσεις εργασίας, 94.000 περισσότερες από αυτές που είχαν δημιουργηθεί τον περασμένο χρόνο. Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή