Λόγος αλλαγής σχεδίων η νέα μετάλλαξη

Λόγος αλλαγής σχεδίων η νέα μετάλλαξη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί το νέο στέλεχος της COVID για την παγκόσμια οικονομία, αλλά σίγουρα ενισχύει την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές όταν θα αποσύρουν την πολιτική τους στήριξη, όπως τονίζει η Capital Economics. Ο οίκος πλέον πιστεύει ότι στην επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα καταστήσει σαφές ότι ακόμη και αν σκοπεύει να τερματίσει τις καθαρές αγορές υπό το πρόγραμμα PEPP τον Μάρτιο, είναι έτοιμη να τις ξαναρχίσει εάν χρειαστεί. Παράλληλα, όπως τονίζει, η απειλή μιας νέας, πιο σοβαρής, παραλλαγής του κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό λόγο για τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζει η Fed, και η 16η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζουν πολλές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας και της ΕΚΤ.

«Πράσινο φως» στην εξαγορά της Chipita

Το «πράσινο φως» στην εξαγορά της Chipita από τη Mondelez International έδωσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Σύμφωνα με το σκεπτικό της DG Comp, αν και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών, τα προϊόντα τους είναι συμπληρωματικά. Ετσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  οι δύο εταιρείες δεν είναι στενοί ανταγωνιστές, ότι τα μερίδια αγοράς τους στις περισσότερες από τις αγορές όπου οι δραστηριότητές τους αλληλεπικαλύπτονται είναι χαμηλά, ενώ αρκετοί προμηθευτές θα παραμείνουν στην αγορά μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Δεν επηρεάζεται από το ενεργειακό κόστος

Αυξημένος κατά 64%, στα 38,6 εκατ. ευρώ, ήταν ο ενοποιημένος τζίρος της Ελαστρον-Χαλυβουργικά Προϊόντα το γ΄ τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, με το εν λόγω μέγεθος να διαμορφώνεται στα 117 εκατ. ευρώ (+65%) το εννεάμηνο. Τα ενοποιημένα Ebitda ανήλθαν σε 5,5 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, με την εταιρεία να σημειώνει ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν έχει ούτε αναμένεται να επηρεάσει τα περιθώρια κερδοφορίας.

Τρίμηνη αναβολή από το ΣτΕ

Αναβολή για τις 11 Μαρτίου 2022 πήρε η εκδίκαση από το ΣτΕ της προσφυγής των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ κατά της εμπλοκής ιδιωτών δικηγόρων και των λογιστών στη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, που επρόκειτο να συνεδριάσει γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, αποφάσισε να αναβάλει τη διαδικασία για ένα τρίμηνο. Εντός αυτού του διαστήματος, βέβαια, θα έχει ολοκληρωθεί και ο επόμενος, ίσως και ο μεθεπόμενος κύκλος εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ενδιαφερόμενων ιδιωτών. Ηδη, άλλωστε, οι πρώτοι 179 δικηγόροι και λογιστές έχουν «πιάσει δουλειά». Οσο για τον δεύτερο κύκλο, οι εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank

Κεφαλαιακή ενίσχυση σε δύο φάσεις προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank, ο βασικός μέτοχος της οποίας, το ΤΧΣ, προέκρινε το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington για να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ. Η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης έχει δρομολογηθεί μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου και το ΤΧΣ θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ, συνεισφέροντας έως 163 εκατ. ευρώ, προκειμένου το ποσοστό του Ταμείου να μην ξεπεράσει το σημερινό επίπεδο του  68,2%. Το ΤΜΕΔΕ, που ελέγχει το 14,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ συμπράττοντας με την Ellington και με στόχο να επενδύσουν περί τα 50 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά την οριστικοποίηση της ζημιάς που θα προκαλέσουν οι τιτλοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει η Attica Bank, κάνοντας χρήση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του «Ηρακλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή