Συνάντηση του Σκρέκα με τον Μίλερ της Gazprom

Συνάντηση του Σκρέκα με τον Μίλερ της Gazprom

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρέμβαση και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου το 2022. Ο υπουργός αναχώρησε χθες για την Αγία Πετρούπολη, όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σε μια ασυνήθιστη πάντως από την πλευρά του πρωτοκόλλου διπλωματία, όπου από τη μια πλευρά του τραπεζιού θα βρίσκεται εκπρόσωπος εταιρείας και από την άλλη πολιτικός, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον ομόλογο υπουργό του κ. Σκρέκα, Αλεξάντερ Νόβακ. Επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων είναι η φόρμουλα τιμολόγησης, με τη ρωσική πλευρά να έχει μπει στη συζήτηση προτείνοντας 100% διασύνδεση της τιμής φυσικού αερίου με τη χρηματιστηριακή τιμή (ΤΤF) και την ελληνική να επιδιώκει κάτι καλύτερο από 80% διασύνδεση, ποσοστό στο οποίο φέρονται να έχουν υποχωρήσει οι Ρώσοι.

Η Alpha Bank πούλησε θυγατρική της στην Αλβανία

Σε συμφωνία με την OTP Bank για την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία προχώρησε η Alpha Bank. Πρόκειται για το project Riviera, που εντάσσεται στην πολιτική απομόχλευσης του ισολογισμού της τράπεζας και είχε προαναγγελθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Tomorrow που εκπονεί η διοίκηση της Alpha Bank. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 55 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια του oμίλου και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση  να επικεντρωθεί στις βασικές αγορές δραστηριοποίησής του. 

Σε έξι μήνες θα καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός

Μια αποκάλυψη, ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα καθοριστεί επακριβώς σε έξι μήνες από τώρα, έκανε αμέσως μετά το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. ο Κωστής Χατζηδάκης. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα και τις δύο κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τη μισθολογική διαφάνεια, δηλαδή τη διασφάλιση ότι γυναίκες και άνδρες λαμβάνουν ίση αμοιβή για όμοια εργασία.

Aύξηση κερδών αναμένει η Intralot

Λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ και λειτουργικές δαπάνες (OPEX) ύψους 92 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει η Intralot κατά τη χρήση του 2021, όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών. Το 2019 η εισηγμένη είχε καταγράψει EBITDA και OPEX ύψους 88 εκατ. ευρώ και 130 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ πέρυσι τα λειτουργικά έξοδα είχαν ξεπεράσει ελαφρώς τα 100 εκατ. ευρώ. Κατά το εννεάμηνο η Intralot εμφάνισε κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 24,4%, στα 302,8 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε 82,6 εκατ. ευρώ (+82,5%). 

Νέα δάνεια 5,4 δισ. από την Πειραιώς

Στα 16,4 δισ. ευρώ ανήλθε η μείωση των κόκκινων δανείων που πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς τους τελευταίους μήνες μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, ενώ στο 11μηνο η τράπεζα προχώρησε σε νέες δανειοδοτήσεις ύψους 5,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 5,7 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς. Αυτό επισήμανε ο CEO του ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στο πλαίσιο του 32ου συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα η Ελλάδα ως ελκυστικός και επενδυτικός προορισμός. Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι «ήδη καταγράφεται σημαντική επενδυτική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, καθώς «τo τελευταίο 12μηνο έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 14 δισ. ευρώ και αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από διεθνείς επενδυτές για ελληνικά assets, ειδικά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, στη φαρμακοβιομηχανία, τους τομείς τροφίμων – ποτών και φιλοξενίας, όπως επίσης στον χρηματοοικονομικό τομέα και στις ασφάλειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή