Άλμα τον Οκτώβριο για το εμπορικό έλλειμμα

Άλμα τον Οκτώβριο για το εμπορικό έλλειμμα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ εκτοξεύτηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Οκτώβριο έναντι 1,61 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας αύξηση 52,8%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κόστος της ενέργειας. Ωστόσο, ακόμη και αν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος ήταν 21,7% τον Οκτώβριο, κάτι που σε συνδυασμό με τα στοιχεία του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου (αύξηση εμπορικού ελλείμματος κατά 23,8%) δείχνει ότι το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα επανεμφανίστηκε με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι πρόκειται για δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιορίστηκε στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης κυρίως λόγω της ύφεσης και όχι τόσο λόγω της μείωσης της εξάρτησης από τις εισαγωγές. Το γεγονός, δε, ότι η σημαντική αύξηση των εξαγωγών –κατά 36,6% τον Οκτώβριο και κατά 29% στο δεκάμηνο– δεν επαρκεί για να καλύψει το έλλειμμα καταδεικνύει ακριβώς την ένταση του προβλήματος.

Απομακρύνθηκαν 2.795 τόνοι αμιαντούχων αποβλήτων

Ενα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα διαχείρισης αμιάντου που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την απομάκρυνση 2.795 τόνων αμιαντούχων αποβλήτων από την πρώην βιομηχανική μονάδα ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας. Τα αμιαντούχα απόβλητα, μετά την περισυλλογή τους από την εξειδικευμένη ελληνογερμανική εταιρεία SUK Hellas, τοποθετήθηκαν σε πιστοποιημένες συσκευασίες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με containers από τον Πειραιά σε εγκαταστάσεις ταφής αμιαντούχων αποβλήτων, σε χώρες της Ε.Ε.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μικρό ΙΚΕΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη λειτουργία του μικρού ΙΚΕΑ στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens. Το κατάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας κι έτσι θα μπορέσει να υποδεχθεί τους καταναλωτές την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και να αξιοποιήσει την εορταστική περίοδο. Το νέο μικρό ΙΚΕΑ, επιφανείας 2.000 τ.μ., θα λειτουργεί στον 4ο όροφο του εμπορικού κέντρου.

Πώς αποκτούν ΑΦΜ οι πολυκατοικίες

Λύση σε σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι πολυκατοικίες στην έκδοση ΑΦΜ, είτε για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είτε για να εκτελούν συναλλαγές φορολογικού ενδιαφέροντος, δίνει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Σύμφωνα με αυτήν προβλέπεται η δυνατότητα αίτησης απόκτησης ΑΦΜ από τον διαχειριστή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτιρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός. Τέλος, οι πολυκατοικίες μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και να καταθέσουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Το εξώδικο Reggeborgh και η αντίδραση

Για ευθείες βολές κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εγκαλούν τη Reggeborgh οι εταιρείες Greenhill και Kiloman, οι οποίες, όπως και το ολλανδικό fund, ελέγχουν ένα σημαντικό ποσοστό της Ελλάκτωρ. Αφορμή στάθηκε το δεύτερο εξώδικο που φέρεται να απέστειλε την Τρίτη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Reggeborgh, ζητώντας την εντός τριών ημερών κοινοποίηση απόφασης σχετικά με τον φερόμενο έλεγχό της για συντονισμένη δράση με την Atlas (ολλανδικός όμιλος που ελέγχει το 9,79%) στην Ελλάκτωρ. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες συμφερόντων των δύο εφοπλιστών κ.κ. Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη έστειλαν δημόσια επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Β. Πλιώτα, ώστε να αποτραπούν οι προσπάθειες εκφοβισμού των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε αυτήν σημειώνεται ότι «η Reggeborgh –προφανώς– δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είναι υπάλληλοί της, ώστε να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους για να ανταποκριθούν στα τελεσίγραφά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή