Διευκόλυνση πληρωμών στο φυσικό αέριο

Διευκόλυνση πληρωμών στο φυσικό αέριο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το τέλος της χειμερινής περιόδου μεταφέρει το ΥΠΕΝ την πληρωμή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την αποπληρωμή τους, καθώς το κόστος είναι υπερδιπλάσιο από πέρυσι. Τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να  αποπληρώσουν τις χρεώσεις δικτύου διανομής προς τους διαχειριστές για τους οικιακούς καταναλωτές για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σε τέσσερις ισόποσες άτοκες δόσεις. Η πρώτη για τον λογαριασμό του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2022 και η πρώτη για τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου από τον Απρίλιο του 2022. Οι προμηθευτές με τη σειρά τους θα χρεώσουν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, αντίστοιχα τέσσερις ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις για τις χρεώσεις δικτύου διανομής των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου οι οποίοι θα πληρώσουν αντιστοίχως με ένα μήνα καθυστέρηση (Απρίλιο και Μάιο).

Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών

Από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών θα υποβάλλονται μέσω του myProperty. Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής θα υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά. Σε ό,τι αφορά δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

Εγκρίθηκε η αμοιβή του οίκου Moody’s

Στην έγκριση της καταβολής της αμοιβής της Moody’s για τις υπηρεσίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα παρέχει, έως και τον Σεπτέμβριο του 2024, ο οίκος προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα εισπράξει για τις υπηρεσίες του από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, 115 χιλ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται σε 118 χιλ. ευρώ και 121 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο των ετών 2022-2023 και 2023-2024.

Ρύθμιση για δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Παράθυρο για τους δικαιούχους που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν τις επιδοτήσεις που έχουν εγκριθεί, χωρίς να χρειαστεί να επανεκδώσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για ένα μήνα, δίνει η διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η διάταξη επιτρέπει τις πληρωμές δικαιούχων έως και τα τέλη Ιανουαρίου του επόμενου έτους εφόσον έως τα τέλη του 2021 έχουν υποβάλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Η πρωτοβουλία, που ανήκει στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή των επιδοτήσεων για μια σειρά δράσεων, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, τα γυμναστήρια κ.ά.

Η Jokr αποχωρεί από την Ευρώπη

Τη θέση της νεοσύστατης ελληνικής εταιρείας παραγγελιών ειδών σούπερ μάρκετ (grocery delivery startup) pop ενισχύει η απόφαση της ανταγωνίστριάς της Jokr να μην μπει –κυριολεκτικά στο «παρά πέντε»– στην ελληνική αγορά. Η εν λόγω startup έχει έδρα στη Ν. Υόρκη, δραστηριοποιείται στο quick commerce και προσφάτως σήκωσε 260 εκατ. δολ. από κορυφαίους ξένους επενδυτές σε μια αποτίμηση 1,2 δισ. δολ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Jokr αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρώπη, όπου έχει παρουσία σε Πολωνία και Αυστρία, και να μην μπει στην Ελλάδα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, καθώς οι επενδυτές της την προέτρεψαν να στραφεί στη Λατινική Αμερική. Η pop, έπειτα από προσέγγιση της Jokr, είναι σε διαδικασία απορρόφησης κάποιων assets της Jokr στην Eλλάδα αλλά και πρόσληψης μέρους του προσωπικού που θα δούλευε για λογαριασμό της στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή