Ισχυρή ανάπτυξη το 2022 και το 2023

Ισχυρή ανάπτυξη το 2022 και το 2023

Στους πιο αισιόδοξους διεθνείς οίκους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τοποθετείται η Deutsche Bank καθώς προβλέπει πως η ανάπτυξη φέτος θα αγγίξει το 8,7%, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πρόβλεψη μετά της Scope Ratings (8,9%) και της Citigroup (8,8%).

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους πιο αισιόδοξους διεθνείς οίκους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τοποθετείται η Deutsche Bank καθώς προβλέπει πως η ανάπτυξη φέτος θα αγγίξει το 8,7%, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πρόβλεψη μετά της Scope Ratings (8,9%) και της Citigroup (8,8%). Παράλληλα, εκτιμά πως και το 2022 αλλά και το 2023 θα είναι έτη ισχυρής ανάπτυξης. Για την επόμενη χρονιά η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ τοποθετείται στο 4,4% και για το 2023 στο 3,8%. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, η Deutsche Bank αναμένει ανάπτυξη 5,1% φέτος, 3,8% το 2022 και 2,8% το 2023. Πάντως, στους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2022 η τράπεζα τοποθετεί τον πληθωρισμό, ο οποίος σε περίπτωση που εκπλήξει και πάλι ανοδικά, αναμένεται να φέρει την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 3% το 2022 από 2,6% φέτος, ενώ στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί στο 2,8% από 0,3% ετησίως φέτος.

Στο τραπέζι έκπτωση στα μέσα μεταφοράς για τους τρίτεκνους

Ανοικτό το ενδεχόμενο έκπτωσης εισιτηρίου για τα μέλη των τρίτεκνων οικογενειών στις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς άφησε χθες από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Σερρών Αν. Χατζηβασιλείου. Διευκρίνισε δε, ότι αποτελεί ένα από τα μέτρα που μελετώνται και ήδη το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησής του.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του μητρώου συνδικάτων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν η ΟΤΟΕ, το ΕΚΑ και το Σωματείο Εργαζομένων στην ACS – Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, ζητώντας  να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η  υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι σύστασης του  Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ). Πρόκειται για το μητρώο που θεσπίστηκε με τον τελευταίο εργασιακό νόμο Χατζηδάκη και μεταξύ άλλων ορίζει ως υποχρέωση την εγγραφή  των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των μελών τους, καθώς και των οικονομικών τους στοιχείων στο μητρώο.

Experience Park στο Ελληνικό

Μια πρώτη «γεύση» από το έργο στο Ελληνικό θα μπορούν να έχουν οι επισκέπτες της περιοχής από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, καθώς τότε προβλέπεται να ξεκινήσει να λειτουργεί ένα μικρό μέρος (70 στρέμματα επί συνόλου 2.000) του Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα δημιουργηθεί στο κέντρο της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων. Η Lamda Development έχει αναμορφώσει τον χώρο, όπου δεσπόζουν τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πάρκο φέρει την επωνυμία Experience Park και φιλοξενεί έναν χώρο υπαίθριας άθλησης, παιδική χαρά, όπως επίσης κι έναν κήπο Zen, που ενδείκνυται για χαλάρωση. Το πάρκο διαθέτει επίσης 500 δέντρα και 55.000 φυτά.

Υποχώρησε ο τζίρος των περιπτέρων

Τη «χαριστική βολή» σε έναν κλάδο που συρρικνώθηκε σημαντικά στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι επέφερε η πανδημία. Ο λόγος για τα περίπτερα και ειδικά όσα βρίσκονταν στο κέντρο των πόλεων, καθώς λόγω της τηλεργασίας, της απαγόρευσης της κυκλοφορίας το βράδυ αλλά και των πολύμηνων lockdowns στην εστίαση είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν σημαντικά. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Icap, ο τζίρος των περιπτέρων το 2020 μόνο στην Αττική (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) υποχώρησε το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 196,2 εκατ. ευρώ ή κατά 13,8%, ενώ το 2021 αναμένεται περαιτέρω μείωση του τζίρου κατά 70 εκατ. ευρώ ή κατά 5,7%. Η απασχόληση στον κλάδο υπολογίζεται ότι μειώθηκε το 2020 κατά 7,7%. Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2020 ο αριθμός τους πανελλαδικά μειώθηκε κατά 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή