Αναμόρφωση πλαισίου επαγγελματικών ταμείων

Αναμόρφωση πλαισίου επαγγελματικών ταμείων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση, την οργάνωση και την εποπτεία των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης φωτογραφίζει το υπουργείο Εργασίας στην παρουσίαση των βασικών μεγεθών του κοινωνικού προϋπολογισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προϋπολογισμού που συζητείται στη Βουλή. Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο, μετά τη δημιουργία του ΤΕΚΑ και την αλλαγή παραδείγματος σε όρους διακυβέρνησης και επαγγελματικής διαχείρισης, έρχεται στο προσκήνιο με επιτακτικότερο τρόπο η ανάγκη αναμόρφωσης και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση. Μάλιστα επισημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα εστιάσει εφεξής στον εντοπισμό των αδυναμιών αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών του 2ου πυλώνα ασφάλισης. Και προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά εργαλεία και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Το νέο λογότυπο του ΔΕΔΔΗΕ και οι προτεραιότητες

Εκτός από νέο μέτοχο, τη Macquarie Asset Management, με 49%, ο ΔΕΔΔΗΕ απέκτησε και νέα εταιρική ταυτότητα. Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου λογότυπου ειπώθηκαν πολλά για την ψηφιοποίηση της εταιρείας, για επενδύσεις στο δίκτυο και ό,τι συνήθως λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που χρειάζονται, ωστόσο, κατά προτεραιότητα, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι ούτε λόγια ούτε νέα λογότυπα. Θα προτιμούσαν, υποθέτω, να γίνονται οι συνδέσεις ταχύτερα και να μην περιμένουν μήνες για να πάρουν ρεύμα οι νέες οικοδομές.  

Η υπόθεση συγχώνευσης της ΑΝΕΚ από την Attica

Απολύτως καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στην υπόθεση του εγχειρήματος συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της ΑΝΕΚ από την Attica Group. Πρόταση η οποία ναι μεν μπήκε στο τραπέζι και υποστηρίχθηκε από τους περισσότερους πιστωτές, πλην όμως ένας εξ αυτών θεωρεί υπερβολικό το «κούρεμα» που του ζητείται και επιδιώκει να έχει καλύτερη μεταχείριση. Δίκαιο ή άδικο, το σκεπτικό του έχει βάλει πάγο στην όλη διαδικασία, παρότι αυτό το σενάριο εμφανίζεται ως η μοναδική βιώσιμη λύση.

Διπλή ελληνική έξοδος στις αγορές 

Με ένα νέο 10ετές ομόλογο αναμένει η JP Morgan ότι θα ανοίξει την αυλαία της νέας χρονιάς σε ό,τι αφορά τις εξόδους στις αγορές η Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως έως τον Φεβρουάριο το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει και σε δεύτερη έξοδο με νέο 5ετές ή 15ετές ομόλογο, έτσι ώστε να εκμεταλλευθεί πλήρως το «παράθυρο» ευκαιρίας που θα υπάρχει έως τα τέλη του α΄ τριμήνου του 2022, αφού θα «τρέχει» ακόμη το πρόγραμμα PEPP. Σημειώνεται πως και η Société Générale έχει εκτιμήσει πως ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί με εμπροσθοβαρή στρατηγική δανεισμού το νέο έτος.

Από το ΝΑΤΟ στην Κεντρική Τράπεζα

Από «στρατηγός» κεντρικός τραπεζίτης; Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος –όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας– είναι ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του επόμενου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ο κ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε, λέγοντας πως υπέβαλε αίτηση γιατί «είναι μια δουλειά για την οποία έχω μεγάλο κίνητρο». Η θέση αυτή θα ανοίξει την 1η Μαρτίου, ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, η οποία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022, όπως σημείωσε. Πιθανώς να μην είναι αυτό το μόνο πρόβλημα για τον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι οικονομολόγος που ξεκίνησε την καριέρα του στη Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας για να γίνει αργότερα υπουργός Οικονομικών και δυo φορές πρωθυπουργός. Το βασικό πρόβλημα είναι πως υπάρχουν κι άλλοι ισχυροί υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η Ιντα Μπάχε, αναπληρώτρια διοικήτρια της Norges Bank, που θεωρείται φαβορί.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή