Επιχειρηματικά μοντέλα και οι νέες συνθήκες

Επιχειρηματικά μοντέλα και οι νέες συνθήκες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία και οι επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων ανέδειξαν τις αδυναμίες κάποιων επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και των διοικήσεών τους να προσαρμοστούν σε δεδομένες συνθήκες. Για παράδειγμα, το μοντέλο των εισαγωγών πάμφθηνων προϊόντων από την Κίνα απεδείχθη ευάλωτο στις συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία. Οταν το κόστος μεταφοράς είναι μεγαλύτερο από την αξία του προϊόντος αυτού καθ’ αυτό, δύσκολα θα βρει αγοραστές. Επίσης, το μοντέλο «η φθήνια τρώει τον παρά», όπου χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα αραδιάζονται σε αχανείς διαδρόμους τεράστιων καταστημάτων, ώστε ο «περαστικός» καταναλωτής να γεμίζει καρότσια, δεν δουλεύει στις εποχές του ηλεκτρονικού εμπορίου. Υπήρξαν επιχειρηματίες που προσαρμόστηκαν ταχύτατα, έφτιαξαν ή συνεργάστηκαν με e-shop, βρήκαν κανάλια διανομής. Εσωσαν τις επιχειρήσεις τους και τις θέσεις εργασίας. Κάποιοι άλλοι που επί χρόνια κουνούσαν το δάχτυλο και παρίσταναν τους τιμητές των πάντων, απλώς κατέβασαν ρολά. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι πρώτοι είναι συνήθως καλοί εργοδότες και οι δεύτεροι κακοί.

Εκτός ταμπλό οι μετοχές της πρώην Creta Farms

Τέλος εποχής από το Χρηματιστήριο Αθηνών για την πρώην Creta Farms, νυν Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου. Χθες αφαιρέθηκαν από το ταμπλό οι μετοχές της εταιρείας, η διαπραγμάτευση των οποίων είχε ανασταλεί από τις 2 Μαΐου 2019, μετά τις καταγγελίες του Τάκη Δομαζάκη, ενός εκ των πρώην ιδιοκτητών της εταιρείας για υποχρεώσεις που είχε η τελευταία προς αυτόν. Καταγγελίες που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» και οδήγησαν σε ένα ανεπανάληπτο «σίριαλ» με πρωταγωνιστές τους αδερφούς Δομαζάκη, στην κατάρρευση της εταιρείας και τελικά στη μεταβίβασή της το 2020 στην Impala Invest.

Νέο μέλος στο Δ.Σ. της Alpha Bank

Η κ. Ελλη Ανδριοπούλου ορίστηκε νέο, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Αρτέμιου Θεοδωρίδη. Επειτα από μια μακρά διαδρομή σε θέσεις ευθύνης στον τραπεζικό τομέα, η κ. Ανδριοπούλου είναι σήμερα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην ανάπτυξη και λειτουργία του οποίου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η τρίτη γυναίκα, μετά τις κ. Carolyn G. Dittmeier και Elanor R. Hardwick, που ορίζεται μέλος του Δ.Σ. του ομίλου.

Σε πτώση οι κρατήσεις για μετά τις γιορτές

Επιβραδύνονται αισθητά τις τελευταίες ημέρες οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων για ταξίδια έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα παραμένουν ανησυχητικά και επιπλέον επικρέμαται η απειλή της μετάλλαξης «Ομικρον». Ετσι, ξένες και ελληνικές αεροπορικές εκτιμάται πως θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες περικοπές δρομολογίων για το διάστημα που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές και έως και τον Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να γίνει αισθητή η πλήρης επίπτωση της νέας μετάλλαξης σε ένα ούτως ή άλλως εποχικά κακό τρίμηνο για τις αεροπορικές.

Αίτημα ενίσχυσης της Επ. Ανταγωνισμού

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία ζητούν ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να ασκεί έλεγχο και στην ψηφιακή αγορά, έστειλαν η BEUC, που αποτελεί την κορυφαία καταναλωτική οργάνωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και οι ελληνικές καταναλωτικές οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕΠΚΑ. Στην επιστολή τους επικαλούνται τόσο τα στοιχεία της Eurostat για την «πρωτιά» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις ακριβές χρεώσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όσο και την περίφημη έρευνα της φινλανδικής Rewheel, η οποία είχε προκαλέσει «πόλεμο» ανάμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, το επίμαχο νομοσχέδιο για την Ε.Α. δεν πρόκειται να περιλαμβάνει την περίφημη έννοια του «οικοσυστήματος», βάσει του οποίου η Ε.Α. θα μπορούσε να ασκήσει εμμέσως έλεγχο και στις τηλεπικοινωνίες. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή