Ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση Frontier

Ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση Frontier

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier, συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εγγύησης από το ελληνικό Δημόσιο επί των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας 3 δισ. ευρώ. Η τιτλοποίηση ανατέθηκε στην κοινοπραξία Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και στην doValue Greece και, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕ, «η συναλλαγή αποτελεί ορόσημο, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας ενόψει της επίτευξης μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άμεσα». Η τιτλοποίηση Frontier έλαβε δύο πιστοληπτικές αξιολογήσεις και σε αντίθεση με τιτλοποιήσεις άλλων τραπεζών, δεν απαίτησε απόσχιση του τραπεζικού κλάδου της Εθνικής με σύσταση νέας εταιρείας (hive down). Από πλευράς κεφαλαίων η συναλλαγή οδηγεί στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου στην Αμφιλοχία

Τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Αμφιλοχία άνοιξε η Ε.Ε., η οποία ενέκρινε με χθεσινή της απόφαση τη χρηματοδότησή του με 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με πρόσθετη ετήσια στήριξη μέσω εισφοράς που θα επιβληθεί στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα αποδεκτά για την απόδοση της επένδυσης. Το έργο θα έχει δυναμικότητα 680 MW. Την απόφαση χαιρέτισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, χαρακτηρίζοντας το έργο κρίσιμο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Εκδοση ομολογιακού δανείου από την Trastor

Πρόσθετη ρευστότητα της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων θα εξασφαλίσει η Trastor, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου. Το νέο δάνειο θα είναι ύψους 65,2 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί πλήρως από τη Eurobank. Ποσό 43,2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρη εξόφληση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, ενώ τα υπόλοιπα 22 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για νέες επενδύσεις.

Στην doValue Group η συναλλαγή Mexico 

Τις αναγκαίες εγκρίσεις για την τιτλοποίηση Mexico, που οδηγεί στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7,3%, έλαβε η Eurobank. Το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο είναι ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ (λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ) και έχει ενταχθεί στον «Ηρακλή», λαμβάνοντας την κρατική εγγύηση για το τμήμα των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης (senior notes) αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank, η τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και του 95% των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης, καθώς και την ανάθεση της σύμβαση διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στην doValue Group.

Η στάση της State Grid για τον CEO του ΑΔΜΗΕ

Μια διχογνωμία  μεταξύ των μετόχων (State Grid και ελληνικού Δημοσίου)  για τη διαχείριση τεχνικών ζητημάτων που συνδέονται με την εργολαβία που έχει αναλάβει η Siemens σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης – Αττικής, βρίσκεται πίσω από την άρνηση της κινεζικής εταιρείας να αποδεχθεί την πρόταση του ελληνικού Δημοσίου (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) για τριετή παράταση της θητείας του κ. Μάνου Μανουσάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, η οποία λήγει τον Ιούνιο. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πάντως δηλώνουν την απόλυτη στήριξή τους στο πρόσωπο του κ. Μανουσάκη, ενώ για το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τη διαφορετική στάση που κρατάει η State Grid ως μέτοχος μειοψηφίας σε σχέση με την εργολαβία της Siemens, αναμένεται να ληφθεί πρωτοβουλία μέσα στις επόμενες ημέρες σε πολιτικό επίπεδο για την επίλυσή του, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή