Κοντά σε συμφωνία με Gazprom η ΔΕΠΑ

Κοντά σε συμφωνία με Gazprom η ΔΕΠΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περιθώρια περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών από τη ΔΕΠΑ για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της εταιρείας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η ΔΕΠΑ έχει ήδη απορροφήσει, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, μέρος του κόστους, επιστρέφοντας στην κατανάλωση μέσω εκπτώσεων 50 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2021. Πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΠΑ είναι η συνέχιση της πολιτικής εκπτώσεων σε ποσοστό που θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κερδοφορία της. Καθοριστικός παράγοντας ως προς αυτό είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom. Κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων παραμένει το ποσοστό συμμετοχής του χρηματιστηριακού δείκτη ΤΤF στη φόρμουλα τιμολόγησης, με τους γνωρίζοντες να θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει στο 80% TTF – 20% oil για το 2022 και να διαπραγματεύονται τα ποσοστά για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Κατασχέθηκαν 7 κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα 

Διεθνές κύκλωμα διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων έπεσε στα δίχτυα των ελεγκτών του τρίτου τελωνείου Πειραιά και σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Επειτα από συντονισμένες ενέργειες εντοπίστηκαν επτά κοντέινερ, τα οποία περιείχαν λαθραία τσιγάρα. Τα τέσσερα από αυτά δεσμεύθηκαν και κατασχέθηκαν στην Ελλάδα, ενώ τα άλλα τρία στο εξωτερικό. Για κάθε ένα από αυτά τα κοντέινερ το Δημόσιο θα έχανε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ευρώ από ειδικούς φόρους και ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα.

Σε «έξυπνους» μετατρέπονται 17 δήμοι

Σε «έξυπνους» θα μετατραπούν 17 δήμοι της χώρας, οι οποίοι θα κληθούν, στο πλαίσιο διαγωνισμού που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το πώς θα εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά. Αυτό προκύπτει από τον οδηγό υποβολής προτάσεων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο. Μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθούν τα επιτελεία των δήμων και κυρίως τι είδους προτάσεις θα καταθέσουν.

Αύξηση 4% στις τιμές συσκευασμένων 

Αύξηση τιμών 4% δείχνουν τα στοιχεία της IRI για τα συσκευασμένα προϊόντα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη πέρυσι. Μάλιστα αυξήσεις δείχνουν τα σχετικά στοιχεία σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων και δη στα γαλακτοκομικά, στα συσκευασμένα τρόφιμα, στα αναψυκτικά, στα είδη νοικοκυριού (απορρυπαντικά, χαρτικά κ.ά.). Υπάρχουν και δύο κατηγορίες προϊόντων στις οποίες καταγράφεται πτώση τιμών σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι: στα αλκοολούχα ποτά και στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς. Το ζήτημα, πάντως, είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα τα στοιχεία μάλλον θα δείξουν μεγαλύτερη αύξηση. Να μην πούμε για τον Ιανουάριο…

Ακόμη και τέλη 2022 η αύξηση επιτοκίων

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και στα τέλη του 2022, και όταν έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος στις αγορές ομολόγων, αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κίνηση στα επιτόκια θα γίνει τα επόμενα δύο τρίμηνα, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, και γνωστό «γεράκι», Ρόμπερτ Χόλζμαν. «Μπορούμε να μειώσουμε ή να αναστείλουμε τις αγορές υπό το κανονικό πρόγραμμα QE, και αν συμβεί αυτό, τότε θα είναι ένα σήμα για τις αγορές, καθώς, όπως έχουμε διαμηνύσει, μόνο μετά την αναστολή ή τη διακοπή των αγορών θα αυξηθούν τα επιτόκια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλζμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οπως πρόσθεσε μάλιστα, σε μια ακραία περίπτωση, θα ήταν δυνατό να αναστείλουμε τις αγορές το 2022 και να αυξήσουμε τα επιτόκια στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023, περίπου ταυτόχρονα με την τρίτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή