Ολοκληρώθηκαν δύο τιτλοποιήσεις δανείων

Ολοκληρώθηκαν δύο τιτλοποιήσεις δανείων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εγγύηση της ΕΤΕπ φέρει η συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Eurobank. Πρόκειται για την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση με τη στήριξη supranational οργανισμών που επιτυγχάνει ελληνική τράπεζα. Η εγγύηση δίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων που συστάθηκε το 2019 με κεφάλαια 25 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για την ανταπόκριση στις επιπτώσεις της πανδημίας και μέχρι σήμερα μόλις 4 ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενταχθεί σε παρόμοιο σχήμα εγγυήσεων. Η συναλλαγή έχει ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των σταθμισμένων κεφαλαίων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ συνεισφέροντας περίπου 21 μονάδες στον συνολικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων της Eurobank. Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση μιας επίσης συνθετικής τιτλοποίησης ύψους 1 δισ. ευρώ με τη διάθεση στη Magnetar Capital του mezzanine τίτλου, εξασφαλίζοντας την ελάφρυνση του σταθμισμένου ενεργητικού της κατά 600 εκατ. ευρώ.

Νέα συμφωνία για ακίνητο logistics

Πλησίον των 230 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί, με βάση και τα προσύμφωνα που έχουν υπογραφεί για νέες αγορές ακινήτων, η αξία του ενεργητικού της Premia Properties το προσεχές διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρωθεί μία ακόμα αγοραπωλησία, για την απόκτηση ενός σημαντικού ακινήτου logistics στην περιοχή της Αττικής, εξέλιξη που θα αυξήσει κι άλλο την αξία του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης. Η εταιρεία αναμένεται σύντομα να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ και να εκδώσει ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ.

ΙΑΤΑ: Χαμηλός κίνδυνος από την «Ο» στις πτήσεις 

Για χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης της μετάλλαξης «Ομικρον» του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των πτήσεων κάνει λόγο η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA). Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιατρικός σύμβουλος του φορέα, δρ Ντέιβιντ Πάουελ, τα ειδικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών, που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα φιλτραρίσματος του αέρα, σε συνδυασμό με την αυστηρή υιοθέτηση μέτρων υγειονομικής προστασίας, περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο διασποράς της μόλυνσης. Σημειώνεται ότι η ΙΑΤΑ αντιπροσωπεύει το 83% της εναέριας κυκλοφορίας παγκοσμίως.

Ενισχύσεις στον πολιτισμό

Την επιδότηση των κενών θέσεων στον πολιτισμό –που ξεκίνησε το 2020– και κατά το 2021 προβλέπει υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, μέχρι σήμερα περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στον τομέα του πολιτισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οσο για την τελευταία απόφαση, ήδη το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει σήμερα 2,6 εκατ. ευρώ για ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών κ.λπ. την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

«Θα κοστίσει ακριβά η καθαρή ενέργεια»

Η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας θα κοστίσει ακριβά σε όλους μας και για πολλά χρόνια ακόμα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό στους Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να είναι αρωγοί της προσπάθειας. Για να είναι ομαλή η μετάβαση  θα πρέπει ταυτόχρονα η Ευρώπη να επενδύσει σε υποδομές φυσικού αερίου. Το  σαφές αυτό μήνυμα στέλνει μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην ελληνική έκδοση του Forbes ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο επικεφαλής της φερώνυμης εταιρείας μιλώντας για τα αίτια της ενεργειακής κρίσης δεν άφησε απ’ έξω την ίδια την Ευρώπη η οποία, όπως είπε, βιάστηκε να προσεγγίσει το θέμα της ενεργειακής μετάβασης με άναρχο τρόπο. Η Ευρώπη, είπε, δεν εκτίμησε ότι οι ρύποι θα βαρύνουν υπέρμετρα τους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζε και δεν εξήγησε στους πολίτες ότι στόχος είναι –και σωστά– η μείωσή τους, αλλά αυτό θα κοστίσει πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή