To fake tweet του κ. Πατέλη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Fake news χαρακτήρισε στο Twitter ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης το δημοσίευμα της «Κ» για την απόφαση του υπ. Ενέργειας με την οποία δίνονται επιπλέον ώρες λειτουργίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και πέραν του χρονοδιαγράμματος απόσυρσής τους. Ατύχησε ο κ. Πατέλης. Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπ. Ενέργειας (ΑΔΑ: 9ΨΧ04653Π8-ΞΧΩ) είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια» και προσβάσιμη στον καθένα. Και αναφέρει ό,τι ακριβώς και το δημοσίευμα. Οτι δηλαδή εγκρίνονται ύστερα από αίτημα της Επιχείρησης επιπλέον ώρες λειτουργίας συγκεκριμένων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για χρονικό διάστημα πέραν του χρονοδιαγράμματος απόσυρσής τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης, οι επιπλέον ώρες «θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους». Οψόμεθα. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο fake στην υπόθεση είναι ο χαρακτηρισμός «fake news» του κ. Πατέλη.

Εργο στην αεροπορική βάση της Λάρισας ανέλαβε η «Ακτωρ»

Το έργο της βελτίωσης των εγκαταστάσεων της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Environmental Chemical Corp., ανέλαβε η «Ακτωρ», θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ. Πρόκειται για σύμβαση αξίας 19,52 εκατ. ευρώ και διάρκειας 12 μηνών, ενώ κύριος του έργου είναι το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Το αντικείμενο αφορά την κατασκευή δύο υποστέγων συντήρησης μεγάλης έκτασης, ενός κτιρίου συντήρησης αεροσκαφών και ενός κτιρίου εγκαταστάσεων. Επίσης, η «Ακτωρ» θα επεκτείνει τους διαδρόμους τροχοδρόμησης και θα κατασκευάσει χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και οχημάτων.

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών

Αναρτήθηκαν χθες και πρέπει να πληρωθούν έως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών του Νοεμβρίου 2021 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολουμένους και αγρότες. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς για έναν ακόμη μήνα τα ειδοποιητήρια εκδίδονται λίγα 24ωρα πριν από την εκπνοή του μήνα. Να σημειωθεί ότι έως τις 5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν και οι πληρωμές των εισφορών, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού.

Νέα αύξηση στο κόστος των κατασκευών

Εντείνεται μήνα με τον μήνα η κατάσταση με τις ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευής, γεγονός που επηρεάζει ακόμα πιο έντονα τις μικρές οικοδομικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανέγερση κατοικιών. Τον Νοέμβριο, ο Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση 7,1%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και κατά 0,9% σε μηνιαία βάση. Είχε προηγηθεί αύξηση κατά 6,3% τον Οκτώβριο, δείγμα ότι οι ανατιμήσεις όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία. Ηδη, επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για αύξηση του κόστους κατά 300 ευρώ/τ.μ. στις νέες κατασκευές, με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες εργασίες να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού.

Εκτακτες πληρωμές αναδρομικών από ΕΦΚΑ

Επιπλέον 29.909 συνταξιούχοι θα λάβουν με έκτακτη πληρωμή, σήμερα, από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά, καθώς ο φορέας συνεχίζει την επεξεργασία των αρχείων για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν είχε γίνει εκκαθάριση αναδρομικών. Αναλυτικά, έως σήμερα το βράδυ αναμένεται να πιστωθούν αναδρομικά:    
– Σε 5.438 δικαιούχους από διακοπή και επαναχορήγηση αναπηρικών συντάξεων. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 9,1 εκατ. ευρώ.  
– Σε 15.434 δικαιούχους αναδρομικών από την αναπροσαρμογή λόγω του νόμου 4670/20 το ποσό των 4.010.388 ευρώ.
– Σε 2.388 δικαιούχους αναδρομικών λόγω αναπροσαρμογής των συντάξεων χηρείας από 50% σε 70% το ποσό των 7.966.301 ευρώ.
– Σε 200 δικαιούχους αναδρομικών λόγω απασχόλησης το ποσό των 51.858 ευρώ.
– Σε 6.449 δικαιούχους αναδρομικών καταβολής μιας επιπλέον σύνταξης τον Μάιο του 2019 το ποσό του 1.686.431 ευρώ.
Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται είναι 22,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή