«Ομπρέλα» Λιανού στο whistleblowing

«Ομπρέλα» Λιανού στο whistleblowing

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε κάθε περίπτωση η ανωνυμία προστατεύεται πλήρως μέσω της πλατφόρμας, ανάλογες υπηρεσίες υπάρχουν σε άλλα κράτη-μέλη εδώ και καιρό και, τέλος, η υπηρεσία ανώνυμης παροχής πληροφοριών είναι όπως το αναφέρει και η λέξη… “ανώνυμη”. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα νομικό ρίσκο για τον ανώνυμο πληροφοριοδότη. Μάλλον ύποπτη μου φαίνεται αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για να μη χρησιμοποιηθεί το εργαλείο το οποίο έχει αποτελέσματα ήδη. Κάποιοι μάλλον θέλουν να προστατεύσουν τα καρτέλ…» Με αυτή την ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γ. Λιανός, επιχείρησε χθες να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε στο σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού, γνωστό με τον αγγλικό όρο whistleblowing. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία από την Ε.Α. ήδη από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, ενώ η Ε.Α. ξεκινά τώρα εκστρατεία ενημέρωσης για την προώθηση του θεσμού του whistleblowing.

Αντίθετοι με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας

Ποδαρικό στη νέα χρονιά με απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε ο όμιλος της ΕΤΕ. Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην αποχώρηση 150 υπαλλήλων της εταιρείας σε σύνολο περίπου 640 που εργάζονται σήμερα και το ανώτατο όριο αποζημίωσης έχει οριστεί στις 150.000 ευρώ. Κατά την πρώτη ημέρα της απεργίας (για σήμερα έχει προβλεφθεί επίσης απεργία) έμειναν κλειστές οι κεντρικές υπηρεσίες καθώς και τα 11 από τα 12 υποκαταστήματα. 

Εκσυγχρονίζεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας λίγο πριν εκπνεύσει το 2021. Μέσω του έργου, ύψους 11,6 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης), επιδιώκεται η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ανεξάρτητης αρχής με στόχο τη λιγότερη δυνατή εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και την ελαχιστοποίηση της «ψηφιακής γραφειοκρατίας». 

Αίτημα από ΠΟΕΣΕ για αναστολές συμβάσεων

Να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το μέτρο της αναστολής της σύμβασης εργασίας, και όχι μόνο σε όσες έχουν μουσική, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Βασικό επιχείρημα της ΠΟΕΣΕ είναι ότι η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. «Η προοπτική αύξησης των κρουσμάτων για τις επόμενες τουλάχιστον ημέρες θα οδηγήσει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που είχαν προετοιμαστεί για την αυξημένη κίνηση των εορτών», υποστηρίζει η ΠΟΕΣΕ και καταλήγει ότι «η διεύρυνση των ΚΑΔ που εντάσσονται στο μέτρο θα αποτρέψει τη χρεοκοπία χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης, που θα εκτίνασσε την ανεργία σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Αϋλο διαζύγιο μέσω του gov.gr

Εφικτή θα είναι η ηλεκτρονική έκδοση συναινετικού διαζυγίου μέσω του gov.gr, σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση των υπουργών Επικρατείας Κ. Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα. Για την έκδοση του άυλου διαζυγίου απαιτείται ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση να καταχωρίσει στην εφαρμογή τα απαιτούμενα στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον αντίδικο δικηγόρο. Σε επόμενο στάδιο, οι σύζυγοι εισέρχονται στην εφαρμογή μέσω κωδικών Taxisnet, λαμβάνουν γνώση του εγκεκριμένου, από αμφοτέρους τους δικηγόρους, σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο εγκρίνουν ή απορρίπτουν. Μετά την πάροδο 10 ημερών, προθεσμία η οποία εκκινεί από την ημέρα που οι σύζυγοι ενέκριναν το σχέδιο που επεξεργάστηκε και καταχωρίστηκε από τους δικηγόρους, ολοκληρώνεται η διαδικασία και τα μέρη δεν δύνανται να υπαναχωρήσουν μέσω της εφαρμογής. Τέλος, μετά την έγκριση της συμβολαιογραφικής πράξης το διαζύγιο οριστικοποιείται από τον συμβολαιογράφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή