Σημαντική η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gaxprom

Σημαντική η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gaxprom

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου, την οποία αποκάλυψε η «Κ» στο χθεσινό της φύλλο. Είναι μια καλή συμφωνία για τους καταναλωτές, καθώς η τιμή θα διαμορφώνεται για το 2022 κατά 80% από την τιμή σποτ στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας (TTF) και κατά 20% από την τιμή του πετρελαίου. Από το 2023 έως το 2026 η τιμή θα είναι 85% TTF και 15% πετρέλαιο. Επίσης και εξίσου σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι δεν μειώθηκαν οι ποσότητες ρωσικού αερίου που θα παίρνει η ΔΕΠΑ. Το κυριότερο είναι πως έκλεισαν οριστικά τα σενάρια προσφυγής στη διαιτησία, επιλογή η οποία θα έβαζε την εταιρεία σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας τόσο ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις, όσο και ως προς την επαρκή προμήθεια φυσικού αερίου.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το σχέδιο προστασίας δασών

Την έναρξη αναδασώσεων σε όλη την Ελλάδα «ξεκλειδώνει» απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για την ένταξη του σχεδίου προστασίας δασών στο Ταμείο Ανάκαμψης. Προβλέπεται η δέσμευση πόρων 50 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να έχουν ανατεθεί οι συμβάσεις στους αναδόχους που θα αναλάβουν την αποκατάσταση 64.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025, το πρώτο αυτό υποέργο του εθνικού σχεδίου αναδάσωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. 

«Χρυσωρυχείο» η Apple για τον Γουόρεν Μπάφετ

O μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ κέρδισε πάνω από 120 δισ. δολάρια από την άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας της Apple στα 3 τρισ. δολάρια. Αγοράζοντας μετοχές της Apple από το 2016 μέχρι το 2018, η εταιρεία του Berkshire Hathaway έφτασε να ελέγχει το 5% του κολοσσού. Το μερίδιό του κόστιζε 36 δισ. δολάρια το 2018 αλλά σήμερα έχει αξία 160 δισ. δολαρίων. Και στο μεταξύ, η Berkshire Hathaway έχει αντλήσει κέρδη ύψους 775 εκατ. δολαρίων ετησίως από τα μερίσματα της Apple.

Πρώτη η Πειραιώς Χρηματιστηριακή 

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών όσον αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το 2021, με μερίδιο αγοράς 20,16%. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Eurobank Equities με ποσοστό 18,33%, ενώ η Euroxx Χρηματιστηριακή με 11,48% βρέθηκε στην τρίτη θέση, η Εθνική Χρηματιστηριακή με ποσοστό 9,96% στην τέταρτη θέση και η Αlpha Finance με 7,08% συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα. Ακολούθησαν οι UBS με ποσοστό 5,62%, η Optima Bank με 5,16%, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή με 3,27%, η Depolas Investment Services με 2,90% και η Citigroup με 2,43%.

Ρεκόρ στις καταθέσεις σε δολάριο στην Τουρκία

Σε ξένα νομίσματα, και κυρίως σε αμερικανικό δολάριο, εξακολουθούν να είναι τοποθετημένοι οι Τούρκοι επενδυτές, υπονομεύοντας το σχέδιο του Ερντογάν για στήριξη της τουρκικής λίρας χωρίς αυξήσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιχειρήσεις της χώρας αύξησαν τις θέσεις τους σε ξένο νόμισμα κατά περίπου 1,6 δισ. δολάρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου. Αν και τα νοικοκυριά μείωσαν τις θέσεις τους κατά περίπου 100 εκατ. δολάρια, οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ των 239 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Τα παραπάνω υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αρχές στην Τουρκία για να πείσουν τους επενδυτές να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε τουρκική λίρα, η οποία και έχει χάσει πάνω από 85% της αξίας της έναντι του δολαρίου από το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή