Ανησυχία για τη μείωση εσόδων στον ΕΛΑΠΕ

Ανησυχία για τη μείωση εσόδων στον ΕΛΑΠΕ

Τις ανησυχίες της αγοράς των ΑΠΕ έχει προκαλέσει η συνεχής μείωση των εσόδων από τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων στον ΕΛΑΠΕ, τον ειδικό λογαριασμό που καλύπτει τις εγγυημένες τιμές της παραγωγής των ΑΠΕ.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ανησυχίες της αγοράς των ΑΠΕ έχει προκαλέσει η συνεχής μείωση των εσόδων από τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων στον ΕΛΑΠΕ, τον ειδικό λογαριασμό που καλύπτει τις εγγυημένες τιμές της παραγωγής των ΑΠΕ. Οχι αδίκως θα έλεγε κάποιος, αφού από το 78% των εσόδων που κατευθύνθηκε το 2020 στον ΕΛΑΠΕ, το 2021 περιορίστηκε αρχικά στο 60%, στη συνέχεια στο 30% και λίγους μήνες μετά στο 8%, με τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία να προσανατολίζονται στον μηδενισμό του για το 2022. Τα συνεχή «κουρέματα» των εσόδων του ΕΛΑΠΕ έχουν θορυβήσει την αγορά. Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος μετέφεραν χθες σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στον υπουργό Κώστα Σκρέκα τις ανησυχίες τους. Ο υπουργός φέρεται να τους καθησύχασε, λέγοντας ότι ο Λογαριασμός παρακολουθείται μήνα με τον μήνα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ενίσχυση των 7 εκατ. νοικοκυριών.

Γερμανικές εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος

Στα επόμενα 20 χρόνια το δημόσιο χρέος των χωρών της Νότιας Ευρώπης θα εκτοξευθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία, όπως σημειώνει η Handelsblatt. Ωστόσο, μόνο η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να ξεφύγουν από τη μέγγενη του χρέους. Το ινστιτούτο σημειώνει ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να μειώσει το χρέος προς ΑΕΠ, από το σημερινό 131%, στο 74% μέχρι το 2041. Η Ελλάδα, με δείκτη χρέους σήμερα στο 207%, θα μπορούσε να τον περιορίσει στο 139% έως το 2041.

Ειδικό επίδομα ασθενείας ζητούν οι έμποροι

Τι συμβαίνει όταν ένας αυτοαπασχολούμενος έμπορος νοσήσει από COVID-19; Κλείνει το κατάστημά του, χωρίς να έχει κανένα έσοδο, ούτε ως επιχείρηση ούτε ως φυσικό πρόσωπο. Το θέμα αυτό φέρνει στο προσκήνιο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς ζητεί τη χορήγηση ειδικού επιδόματος ασθενείας για τους νοσούντες από COVID-19 αυτοαπασχολούμενους εμπόρους. Η ΕΣΕΕ προτείνει ως βάση υπολογισμού του επιδόματος τον εθνικό κατώτατο ή εθνικό διάμεσο μισθό.

Ακυρώσεις κρατήσεων και πτήσεων

Σε πλήρη αναπροσαρμογή των πτητικών προγραμμάτων τους προχωρούν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, με τις μεταλλάξεις της COVID-19 να έχουν προκαλέσει μπαράζ ακυρώσεων κρατήσεων. Ενδεικτικά, η Lufthansa προχωράει στην ακύρωση συνολικά 33.000 πτήσεων για τη χειμερινή περίοδο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πτητικού της προγράμματος. Αλλά και η χαμηλού κόστους ιρλανδική Ryanair μειώνει κατά 33% τις πτήσεις της για τον Ιανουάριο, ενώ έχει συρρικνώσει και τη διαθέσιμη χωρητικότητά της σε περίπου 6 έως 7 εκατ. επιβάτες, από 10 εκατ. αρχικά. Οι ενέργειες αυτές είναι προσωρινές και σχετίζονται και με το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά αδύναμο για τις αερομεταφορές.

Μήνυμα Στουρνάρα με αναφορές στο ευρώ

Αναφορά στα τρία νομίσματα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο μήνυμά του προς το προσωπικό της τράπεζας. Ο φοίνικας είναι το νόμισμα που σηματοδοτεί τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα και την έναρξη της νεότερης περιόδου του ελληνισμού, η δραχμή, το νόμισμα που ταυτίσθηκε με την εξέλιξη και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, και το ευρώ, το νόμισμα που σηματοδότησε την τοποθέτηση της Ελλάδας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Η 1η Ιανουαρίου 2002, ημέρα της ταυτόχρονης κυκλοφορίας του ευρώ στην Ελλάδα και σε 11 ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ήταν η μέρα της μεγαλύτερης νομισματικής μετάβασης που έγινε ποτέ», είπε ο κ. Στουρνάρας, θυμίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχε τόσο στον σχεδιασμό και στην παραγωγή του νέου νομίσματος όσο και στη μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου το νόμισμα να φτάσει με ασφάλεια στις εμπορικές τράπεζες και σε όλους τους Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή