Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι τράπεζες

Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι τράπεζες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος από τα κόκκινα δάνεια, αλλά και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των χρηματοδοτήσεων και της κερδοφορίας για το τρέχον έτος θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι θεσμοί με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών αλλά και των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Εκτός από την πορεία μείωσης των παλαιών κόκκινων δανείων, στις τηλεδιασκέψεις θα εξεταστεί η επίπτωση της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά και η συμπεριφορά όσων οφειλών έχουν μπει σε καθεστώς επιδότησης μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα» 1 και 2, ενόψει της λήξης της κρατικής στήριξης που θα ξεκινήσει από τον προσεχή Φεβρουάριο. Τις συζητήσεις θα απασχολήσει επίσης και το ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Στο σχήμα MVH το συγκρότημα Porto Paros

Στην MVH, το κοινό σχήμα του ομίλου Παπαλέκα (42,5%), της Prodea Investments (25%) και της Invel Real Estate (20%), φέρεται να κατέληξε, αντί ποσού που φημολογείται πως ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Porto Paros, που βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου, ανάμεσα στις Κολυμπήθρες και στο Μοναστήρι. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση της MVH στην ελληνική αγορά, καθώς οι μέχρι σήμερα εξαγορές της περιορίζονταν στην Κύπρο, όπου αποκτήθηκε το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα Parklane στη Λεμεσό.

Συναντήσεις στο Τορόντο με τη βιομηχανία θεάματος

Επαφές με δεκαέξι εταιρείες παραγωγής της βιομηχανίας του θεάματος είχαν στο Τορόντο, πριν από λίγες εβδομάδες, εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προσέλκυση των εταιρειών στην Ελλάδα για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. Το Τορόντο συγκεντρώνει δεκάδες εταιρείες παραγωγής και τα μεγαλύτερα στούντιο του Καναδά. Η επίσκεψη, η οποία διοργανώθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τορόντο, κρίθηκε ιδιαιτέρως επιτυχής και αναμένονται θετικά αποτελέσματα εντός του έτους. 

Ρεκόρ στις πτήσεις χαμηλού κόστους

«Με το δεξί» μπήκε το 2022 για ορισμένους χαμηλού κόστους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς, που πραγματοποίησαν σημαντικά αυξημένο αριθμό πτήσεων σε σύγκριση με το 2019. Ενδεικτικά, κατά την πρώτη εβδομάδα της φετινής χρονιάς, η ιρλανδική Ryanair εκτελούσε 2.175 πτήσεις ανά ημέρα ή κατά 13% περισσότερες έναντι του 2019, ενώ η ουγγρική Wizzair ξεπέρασε κατά 32% τα επίπεδα του 2019, με 672 ημερήσιες πτήσεις. Αλλά και η ισπανική Vueling και η KLM, από τις 3 έως τις 9 Ιανουαρίου, εκτελούσαν κατά 2% και 1% περισσότερες πτήσεις έναντι του 2019 αντίστοιχα.

Ολοκληρώνεται το deal United Group – Wind

Ζήτημα ημερών είναι η τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής που θα επιτρέψει στη Wind Hellas να ενταχθεί στον όμιλο United Group. Προηγήθηκε, λίγο πριν από τα τέλη του 2021, η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) για την εξαγορά της Wind Ελλάς από τον όμιλο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών United Group έναντι τιμήματος της τάξεως των 950 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή θα οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου σχήματος σε υπηρεσίες σταθερής και του τρίτου μεγαλύτερου παρόχου στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Οπως και στην παραίτηση του Νάσου Ζαρκαλή, του διευθύνοντος συμβούλου της Wind από το 2009. Η ένταξη της Wind στον όμιλο της United Group, που διαθέτει συνολικά 4,2 εκατ. πελάτες, θα συνοδευθεί με τη συγχώνευσή της με τη Nova που παρέχει υπηρεσίες σταθερής, κάνοντας χρήση του δικτύου των υπόλοιπων παρόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή