Σε θέσεις μάχης για τον «Διομήδη»

Σε θέσεις μάχης για τον «Διομήδη»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος δοκιμάζει από χθες η κακοκαιρία «Διομήδης». Στη Χαλκιδική έριξε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ αφήνοντας την περιοχή Κρυοπηγή του Δήμου Κασσάνδρας χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες. Στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης αναμένεται εξάλλου να περιοριστούν τα όποια προβλήματα, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Το σύστημα υψηλής τάσης φαίνεται να έχει θωρακιστεί σε σχέση με τη «Μήδεια» πέρυσι, ενώ δεν αναμένονται και προβλήματα επάρκειας. Από τον ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς εκτιμούν ότι το αιολικό φορτίο θα είναι αυξημένο τις επόμενες ημέρες λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ θα γεμίσουν και οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών από τις βροχοπτώσεις. Οι μονάδες φυσικού αερίου έχουν διασφαλίσει καύσιμο και είναι διαθέσιμες, ενώ σε θέση μάχης βρίσκονται και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό για να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα και να διασφαλίσουν την ομαλή ηλεκτροδότηση τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Ευρωπαϊκή άσκηση για κυβερνοεπιθέσεις

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δοκιμάσουν αυτήν την εβδομάδα τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίσουν, συντονισμένα, προσομοίωση ταυτόχρονης κυβερνοεπίθεσης κατά πολλών κρατών-μελών. Οσες χώρες συμμετάσχουν στην άσκηση θα βρεθούν αντιμέτωπες με εικονικές επιθέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους και με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων σε άλλα κράτη-μέλη. Θα χρειαστεί, έτσι, να συντονίσουν τις επικοινωνίες τους και να συμφωνήσουν κοινή διπλωματική αντίδραση. Η άσκηση προσομοίωσης θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Υποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης του cargo

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιανουάριο του 2021 κατέγραψε το αεροπορικό cargo τον περασμένο Νοέμβριο, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι τα ακριβή αίτια της επιβράδυνσης δεν είναι σαφή. Και αυτό δεδομένου ότι η κατανάλωση και οι εξαγωγές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός ανάπτυξης της αεροπορικής διακίνησης εμπορευμάτων, που περιορίστηκε στο 3,7% τον Νοέμβριο έναντι 8,2% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αποδίδεται στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Επιβράδυνση παγκόσμιας ανάπτυξης

Τα νέα κύματα της πανδημίας, η ανάκληση των προγραμμάτων στήριξης και το «έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα στοιχειοθετούν συνθήκες «εξαιρετικής αβεβαιότητας» που περιβάλλει την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα και ως εκ τούτου αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη και εκτιμάει πως η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ δεν θα υπερβεί φέτος το 4,1%, από 4,3% που εκτιμούσε τον Ιούνιο. Προβλέπει, πάντως, πως το 2023 θα κλείσει το κενό που δημιούργησε η πανδημία στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα παραμείνει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Επενδυτική ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα

Διατηρεί τη θετική στάση της για τα ελληνικά ομόλογα η J.P. Morgan λόγω των ελκυστικών τους αποτιμήσεων, της συνέχισης της στήριξης της ΕΚΤ, των εποικοδομητικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού σκηνικού, όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της. Συγκεκριμένα σημειώνει πως τα ελληνικά ομόλογα με διάρκεια 8-10 έτη είναι ιδιαίτερα ελκυστικά έναντι των υπολοίπων της περιφέρειας και συνεχίζει να εκτιμάει πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ συνιστά στους επενδυτές να «εκμεταλλευθούν» τις προσεχείς εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ. Οπως τονίζει, η δέσμευση της ΕΚΤ για στήριξη της χώρας μέσω του ευέλικτου προγράμματος επανεπενδύσεων είναι ισχυρό σήμα και δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα ελληνικά ομόλογα. Καθώς ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει φέτος τίτλους ύψους 12 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν η ΕΚΤ αγοράζει μόνο 1 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα τον μήνα, καλύπτεται πλήρως η εκδοτική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή