Δάνεια ύψους 5,6 δισ. υπό κρατική προστασία

Δάνεια ύψους 5,6 δισ. υπό κρατική προστασία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 5,6 δισ. ευρώ προσδιορίζει η ΕΚΤ το ύψος των δανείων στη χώρα μας που βρίσκονταν στα τέλη Σεπτεμβρίου υπό καθεστώς κρατικής προστασίας, ενώ στο 1 δισ. ευρώ –από 4,1 δισ. τον Δεκέμβριο του 2020– είχαν περιοριστεί την ίδια περίοδο οι οφειλές που βρίσκονταν ακόμη σε μορατόριουμ. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για τα δάνεια που απολαμβάνουν ακόμη την κρατική επιδότηση των προγραμμάτων «Γέφυρα 1» και «2» και τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, αντιπροσωπεύουν το 3,6% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ κάτω από 1% είναι τα δάνεια που βρίσκονται ακόμη σε μορατόριουμ. Η συμπεριφορά αυτών των δανείων θα αρχίσει να αποτυπώνεται σταδιακά από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά, οπότε θα λήξει και η κρατική επιδότηση, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το ποσοστό των δανείων που θα κοκκινίσουν θα είναι μικρό.

Στο τραπέζι οι διαγωνισμοί για τεστ μοριακού ελέγχου

Πολύς θόρυβος έγινε το τελευταίο διάστημα για το κόστος διενέργειας των τεστ μοριακού ελέγχου, ειδικά μάλιστα καθώς αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι δήμαρχοι έχουν διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές ακόμη και από το πρόσφατο μειωμένο πλαφόν που επιβλήθηκε. Χθες, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Γ. Καταπόδη. Στη συνάντηση συζητήθηκε η συνδρομή της Αρχής στην προσπάθεια διοργάνωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών προμήθειας τεστ σε δήμους της χώρας που ενδιαφέρθηκαν να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ξεκινούν τα βραβεία ψηφιακής διακυβέρνησης

Το ντεμπούτο του θα κάνει φέτος ο ετήσιος διαγωνισμός για την απονομή βραβείων ψηφιακής διακυβέρνησης. Τα βραβεία για δημόσιους φορείς ή δημοσίους υπαλλήλους προβλέφθηκαν από τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε το φθινόπωρο του 2020. Οσοι, δηλαδή, σχεδίασαν ή εφάρμοσαν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα από 1 έως 15 Φεβρουαρίου. Το ύψος των βραβείων θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση έως το τέλος του μήνα.

Ενημερωτικά βίντεο για ηλεκτρονικά βιβλία

Η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι ακόμα σύνθετη για αρκετές επαγγελματικές ομάδες. Η φορολογική διοίκηση προχώρησε στη δημιουργία 15 ενημερωτικών βίντεο για τη χρήση της εφαρμογής timologio, στο κανάλι της στο youtube. Σε αυτά τα video, στέλεχος της ΑΑΔΕ παρουσιάζει σε επαγγελματίες της αγοράς πώς λειτουργεί η εφαρμογή timologio βήμα βήμα και απαντά στα ερωτήματά τους, δίνοντας κατευθύνσεις και οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, μέσω της πλατφόρμας myData. Πρόκειται για λογιστές, εμπόρους, αρτοποιούς, γιατρούς, επιχειρηματίες της εστίασης, ηλεκτρολόγους, κλωστοϋφαντουργούς, μηχανικούς, ξενοδόχους, βιοτέχνες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, συμβούλους επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή timologio δίνει τη δυνατότητα να εκδίδονται ψηφιακά παραστατικά και να αποστέλλονται στους πελάτες. 

Τέλος τα αρνητικά επιτόκια το 2023

Η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Δεκέμβριο του 2022 και να μηδενίσει το επιτόκιο καταθέσεων έως το τέλος 2023, από -0,5% σήμερα. Οπως επισημαίνει, τρεις είναι οι λόγοι που «δείχνουν» προς αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη: 1) ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι λίγο υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν, τα επόμενα 2-3 χρόνια, 2) οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σιωπηρά παραδεχτεί ότι ενδέχεται να πλησιάζουν οι αυξήσεις επιτοκίων και 3) τα επιτόκια διεθνώς αυξάνονται. Ετσι, «βλέπει» πέντε αυξήσεις από την ΕΚΤ της τάξης των 10 μονάδων βάσης μεταξύ Μαρτίου 2023 και Δεκεμβρίου 2023, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα «βγει» από το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων την επόμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή