Εντός 80 ημερών πληρωμές από το ΕΣΠΑ

Εντός 80 ημερών πληρωμές από το ΕΣΠΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός 80 ημερών θα γίνονται οι πληρωμές στους δικαιούχους των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Οπως προβλέπει σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ, «το πλήρες οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται το αργότερο 80 ημέρες μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής εκ μέρους του δικαιούχου, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων. Το ποσό που καταβάλλεται δεν υπόκειται σε παρακράτηση ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόνοια που είχε ισχύσει με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη, ότι εξαίρεση από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας έχουν οι πληρωμές έως 10.000 ευρώ.

Οι ειδικές άδειες λόγω νόσησης από κορωνοϊό

Ανοιξε η πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τη χορήγηση της ειδικής άδειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό, στο https://www.efka.gov.gr/el/epidoma. Η ημερομηνία έναρξης της νόσησης αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 με βάση τον ΑΜΚΑ, χωρίς να απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Ηδη, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν συνολικά 354 αιτήματα μισθωτών τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η αίτηση υποβάλλεται από τον ασφαλισμένο εντός προθεσμίας 8 μηνών από την ημερομηνία νόσησης.

Ζητούν παρέμβαση Ε.Ε. για το κύμα ανατιμήσεων

Για ανεξέλεγκτο κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα είδη διατροφής έκανε χθες λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννης Μπρατάκος. Ο ίδιος τόνισε ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλει να λάβει άμεσα τολμηρές αποφάσεις, με πρώτη τη διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων των χωρών-μελών, έτσι ώστε να μπορέσουν να παράσχουν επιδοτήσεις και να στηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.  

Πράσινες οι επενδύσεις σε οπτική ίνα

Κρίσιμη είναι η συμβολή των επενδύσεων σε οπτική ίνα για τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη με ορίζοντα το 2050. Οπως ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κώστας Μασσέλος, τα δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών (FTTH – Fiber to the Home) έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και συνεπώς του μικρότερου αποτυπώματος CO2 σε σχέση με τεχνολογίες για τις οποίες απαιτούνταν η εκτενής χρήση ενεργού εξοπλισμού για την αύξηση της απόδοσης του δικτύου. Επιπλέον, τα δίκτυα οπτικών ινών μπορούν να αξιοποιηθούν από πληθώρα άλλων υπηρεσιών και εφαρμογών συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η εκτίμηση της BofA για τα ελληνικά ομόλογα

Τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας και ιδίως της Ελλάδας και της Ιταλίας συρρικνώθηκαν σημαντικά μετά τις αναφορές για ένα νέο πρόγραμμα κοινών ομολογιακών εκδόσεων στην Ε.Ε. για τη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και μετάβασης, επισημαίνει η Bank of America. H αντίδραση δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς οι αγορές δεν αποκλείουν παρόμοια «απάντηση» από τις Αρχές όπως εκείνη που έδωσαν για την COVID. H αμερικανική τράπεζα δεν αποκλείει την περαιτέρω συρρίκνωση των spreads της περιφέρειας βραχυπρόθεσμα, εάν οι διακυμάνσεις και η αβεβαιότητα ομαλοποιηθούν και παράλληλα το νέο πρόγραμμα αποδειχθεί όντως παρόμοιο με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, η κίνηση θα είναι περιορισμένη, καθώς α) το πρόγραμμα δεν θα αποτελεί μία εντελώς νέα ιδέα και δεν στοχεύει ειδικά στην περιφέρεια, β) το ακολουθούμενο sell-off στα bunds μπορεί να επιβαρύνει τις αποτιμήσεις των spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων γενικότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή