Μειώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η ING

Μειώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η ING

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα μείωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος προχώρησε η ING, επικαιροποιώντας τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Φεβρουάριο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που έχει σε πληθωρισμό και ενέργεια. Οπως εκτιμά τώρα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 3% από 3,4% που προέβλεπε πριν από ένα μήνα, ενώ στο 2,9% διατηρεί την ανάπτυξη του 2023 και στο 2,5% τοποθετεί αυτήν του 2024. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η ING εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,6%, ενώ στο 2,2% τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, στο 1,3% στο γ΄ τρίμηνο και στο 6% στο δ΄ τρίμηνο. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτιμά πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,6% από 3,3% πριν και στο 1,5% το 2023, ενώ το 2024 θα μειωθεί περαιτέρω στο 1,4%.

«Καμπάνα» σε εταιρεία αγροτικών προϊόντων

Πρόστιμο σε ακόμη μία εταιρεία καθώς κρίθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους από το επιτρεπόμενο επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 151.680 ευρώ σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι προχθές επιβλήθηκε πρόστιμο για τον ίδιο λόγο σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ύψους 140.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες «καμπάνες» σε μια προσπάθεια του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικότερα να αποτρέψει κερδοσκοπικές συμπεριφορές. 

80 καταστήματα στην Αγορά Μοδιάνο

Περί τα 80 καταστήματα αναμένεται να φιλοξενεί η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, όταν ξεκινήσει την επαναλειτουργία της το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για χαμηλότερο μέγεθος σε σχέση με τα 110 καταστήματα που φιλοξενούνταν σε αυτή στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον Τηλέμαχο Στυλιανό, επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ομίλου Φάις, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση και διαχείριση της Αγοράς, «είναι η πρώτη κλειστή αγορά τροφίμων που δημιουργείται στην Ελλάδα υιοθετώντας ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ζητούν πλήρη άρση περιορισμών

Την άρση όλων των περιορισμών για την COVID-19 από το σύνολο των πτήσεων εντός Ευρώπης και Ζώνης Σένγκεν ζητούν οι φορείς των αερομεταφορών, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI Europe). Οπως υποστηρίζουν, δεδομένης της κυριαρχίας της μετάλλαξης «Ομικρον», των υψηλών ποσοστών ανοσίας του πληθυσμού και των χαμηλών πιθανοτήτων θνητότητας των εμβολιασμένων, θα πρέπει να υπάρξει οριζόντια άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή η συμπλήρωση της φόρμας PLF, η υποχρέωση για υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Προειδοποίηση Πλεύρη για μέτρα στο φάρμακο

Μέτρα που μάλλον δεν ήχησαν ευχάριστα στη φαρμακοβιομηχανία προειδοποίησε πως θα λάβει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε περίπτωση που δεν περιοριστεί η υπέρβαση της δαπάνης και δεν πιαστούν οι στόχοι μείωσης του clawback. Ο ίδιος, μιλώντας στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ, ζήτησε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες καλούνται να δώσουν εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων, με απώτερο στόχο να ελεγχθεί η δαπάνη. Σε περίπτωση που ο στόχος για τις διαπραγματεύσεις δεν επιτευχθεί, επεσήμανε ότι θα ενεργοποιηθούν μέτρα όπως η ανατιμολόγηση των φαρμάκων χωρίς τον κόφτη του 7%, ενώ διεμήνυσε πως έχει ζητήσει από ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ να επεξεργαστούν σενάρια κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων. «Αναλώνεται περισσότερη φαιά ουσία από το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο επιμερισμού του clawback παρά για τον περιορισμό του μεγέθους του», απάντησε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολ. Παπαδημητρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή