Η «Αβαξ» ξεκινάει τα έργα ανάπλασης στο Ελληνικό

Η «Αβαξ» ξεκινάει τα έργα ανάπλασης στο Ελληνικό

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανάδοχο την «Αβαξ» αναμένεται να ξεκινήσουν και επισήμως τα έργα για την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Πρόκειται για ένα πακέτο έργων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, η «Αβαξ» πρόκειται να αναλάβει την υπογειοποίηση της Λ. Βουλιαγμένης και τον ανισόπεδο κόμβο της Λ. Ποσειδώνος, τη δημιουργία ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου εντός της έκτασης, όπως επίσης και την κατασκευή των δικτύων κοινής ωφελείας για την εξυπηρέτηση των κτιρίων που θα κατασκευαστούν εντός του Ελληνικού. Σύμφωνα με την «Αβαξ», οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του μήνα, ενώ έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2025. Το επόμενο μεγάλο συμβόλαιο στο Ελληνικό αφορά τον ανάδοχο για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Marina Tower. Τη συγκεκριμένη σύμβαση διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την ACC, η «Αβαξ» που συνεργάζεται με την ιταλική Rizzani de Eccher, η Intrakat σε κοινοπραξία με τη γαλλική Bouygues και η Archirodon σε συνεργασία με την Besix από το Βέλγιο, με τον «Ελλάκτωρ» να έχει τον ρόλο του υπεργολάβου.

Σε 120 επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον ΟΑΕΔ. Η χρηματοδότηση θα αφορά τη δημιουργία αλλά και τον εξοπλισμό χώρου φύλαξης βρεφών και νηπίων εντός της εγκατάστασης, καθώς και για τη στελέχωση του χώρου για δύο χρόνια. Θα έχουν όμως οι επιχειρήσεις την υποχρέωση να διατηρήσουν τον χώρο, αλλά και το προσωπικό, για άλλα δύο χρόνια μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Δικαιούχοι είναι κάθε ιδιωτική επιχείρηση-εργοδότης του ιδιωτικού τομέα που απασχολεί τουλάχιστον 100 άτομα ή ασκεί δραστηριότητα στους χώρους μιας ευρύτερης εγκατάστασης, εντός της οποίας απασχολούνται 100 και πλέον άτομα.  

Ισχυρή ζήτηση για ελληνικό μάρμαρο από Κίνα

Ισχυροποιείται η ζήτηση για ελληνικό μάρμαρο από την Κίνα. Οπως ανέφερε, πρόσφατα, μιλώντας σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και αναπληρώτρια CEO της «Ικτίνος Ελλάς», Ιουλία Χαϊδά, το 2021 οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν έναντι του 2020 τουλάχιστον κατά 35%, με το 50% των εξαγωγών να κατευθύνεται στην Κίνα, ποσοστό που αγγίζει το 80% όταν πρόκειται για ακατέργαστο μάρμαρο. Οπως είπε η κυρία Χαϊδά, για κάθε 1 ευρώ που προέρχεται από την παραγωγή μαρμάρου, το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι 2,19 ευρώ, με τις 670 ελληνικές εταιρείες του κλάδου να απασχολούν, αμέσως και εμμέσως, 24.500 εργαζομένους.

Κόντρα για τους ελέγχους

Απάντηση στους επικριτές του επιχειρεί να δώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Ακρίβεια, ενέργεια και Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επ. Αντ. πληροφορεί για τις ενέργειές της, αλλά φαίνεται ορισμένοι έχουν ξεχάσει/δεν ξέρουν(;) τι σημαίνει evidence-based policy και λένε ό,τι τους κατέβει», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o κ. Ιωάννης Λιανός την Παρασκευή. Είχαν προηγηθεί και την εβδομάδα που πέρασε έλεγχοι σε διάφορους κλάδους, με πιο εντυπωσιακή κίνηση αυτή που αφορούσε τους επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες 7ης τάξης. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί έγιναν στο πλαίσιο της κανονιστικής παρέμβασης που έχει ξεκινήσει από πέρυσι η Αρχή στον κλάδο. Οπως σημειώνουν οι επικριτές του κ. Λιανού, οι αιφνίδιοι έλεγχοι, αν και επιτρέπονται από την ελληνική νομοθεσία στο πλαίσιο μιας κανονιστικής παρέμβασης, κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην αγορά και επιμένουν ότι κίνητρό του πίσω από τις πρωτοβουλίες αυτές είναι ο εντυπωσιασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή