Νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση έως τις 31 Μαρτίου έλαβε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ και αυτός του Ειδικού Διαχειριστή για την εκμίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και την πώληση των μεταλλίων, αντίστοιχα, που ήταν προγραμματισμένοι να ολοκληρωθούν χθες Δευτέρα. Βασική αιτία, η απροθυμία των υποψηφίων επενδυτών να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για οποιοδήποτε από τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία χωρίς τα συμβατικά κείμενα να τους εξασφαλίζουν –με τον τρόπο που εκτιμούν– από τον κίνδυνο να βρεθούν υπόλογοι για περιβαλλοντικές παραβάσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν σε ενδεχόμενη μελλοντική τέτοια προσφυγή οιουδήποτε. Ωστόσο προβληματισμός υπήρχε και για άλλους όρους της σύμβασης παραχώρησης του εργοστασίου (δεσμευτικές επενδύσεις και προθεσμία για αυτές κ.ά.) και ήδη στην αγορά όλοι συζητούν πως ο μόνος ενδιαφερόμενος που ίσως να παραμείνει ενεργός είναι η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD holdings.

Η εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων

Μόλις 50 προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχουν εκδώσει από τον Νοέμβριο 2021 έως τον Ιανουάριο 2022 οι πιστοποιημένοι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, από αυτά, η πλειονότητά τους, επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, είναι λάθος. Την περασμένη Παρασκευή, εξάλλου, συζητήθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακυρώσεως που έχει υποβάλει η Ομοσπονδία κατά της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εμπλοκής των ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Ενίσχυση μεγεθών και εξαγορές από Entersoft

Προσανατολισμένη σε εξαγορές παραμένει και κατά τη φετινή χρονιά η Entersoft, με την εταιρεία πληροφορικής να προσβλέπει στις συνέργειες που δημιουργούνται με τα πελατολόγια εταιρειών (π.χ. Computer Life, Optimum, Wedia) που έχουν, ήδη, αποκτηθεί. Το 2021 η εισηγμένη, σε επίπεδο ομίλου, ενίσχυσε κατά 45% τον τζίρο στα 24 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση εμφάνισε και η καθαρή κερδοφορία, που διαμορφώθηκε στα 5,7 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ.

«Σκιές» στην ανάκαμψη των αεροπορικών

Ο κλάδος των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία, με τη Fitch να αναμένει πλήρη επιστροφή στα επίπεδα εναέριας κυκλοφορίας του 2019 έως το 2024. Οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις ωστόσο, και εάν ο αντίκτυπός τους είναι διαρκής, αποτελούν άλλο ένα σημαντικό εμπόδιο που μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη. Η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως σημειώνει, θα μπορούσε να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων, στον πληθωρισμό και στο κόστος ζωής, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των αερομεταφορέων να αντισταθμίσουν το κόστος μέσω υψηλότερων τιμών εισιτηρίων. Το αυξημένο κόστος των καυσίμων θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας, προειδοποιεί ο οίκος.

Πρόστιμα από ΕΚΤ σε δύο τράπεζες

Η ΕΚΤ επέβαλε πρόστιμα στην Τράπεζα Κύπρου και στην Banque et Caisse d’ Epargne de l’ Etat για παραβίαση των κατευθυντηρίων γραμμών. Στην κρατική τράπεζα του Λουξεμβούργου επιβλήθηκε πρόστιμο 3,755 δισ. ευρώ, καθώς η τράπεζα υπολόγισε εσφαλμένα και ως εκ τούτου δημοσιοποίησε εσφαλμένα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού για ανοίγματα σε τράπεζες. Η Τράπεζα Κύπρου μετέφερε ρευστότητα σε θυγατρικές χωρίς να αναζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ, εμποδίζοντας την εποπτική αρχή «να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προληπτικής κατάστασής της». Το 2016, ενόψει της κατάστασης ρευστότητας που επικρατούσε τότε στην τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου έπρεπε να ζητάει έγκριση από την ΕΚΤ για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε θυγατρικές της. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 πραγματοποίησε μεταφορές σε θυγατρικές της χωρίς να ζητήσει έγκριση. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι της τάξεως των 575.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή