Συμφωνία των ΕΛΠΕ με την Aramco

Συμφωνία των ΕΛΠΕ με την Aramco

Σε κινήσεις για τον περιορισμό της προμήθειας ρωσικού αερίου προχώρησαν τα ΕΛΠΕ, μετά το «σήμα» που εξέπεμψε η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινήσεις για τον περιορισμό της προμήθειας ρωσικού αερίου προχώρησαν τα ΕΛΠΕ, μετά το «σήμα» που εξέπεμψε η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επισκέφθηκε την έδρα της Aramco στη Σαουδική Αραβία και κατέληξε σε συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για τις αυξημένες προμήθειες αργού σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Στόχος μέσω αυτής της συμφωνίας είναι τα ΕΛΠΕ, που εισάγουν σήμερα γύρω στο 18% των αναγκών τους από τη Ρωσία, να το περιορίσουν σταδιακά, υποκαθιστώντας το από άλλες πηγές. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά τη διήμερη επίσκεψή της στο Ριάντ και στο περιθώριο του Ελληνοσαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ, που διοργανώθηκε υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΞ και του Εnterprise Greece, είχε σειρά συναντήσεων και με άλλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, με σημαντικές δραστηριότητες σε ΑΠΕ και υδρογόνο, όπως επίσης και στα πετρελαιοειδή και τα πετροχημικά.

«Καμπανάκι» από Eurobank για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκι» για τον πληθωρισμό χτυπάει η Eurobank στο χθεσινό «7 ημέρες οικονομία». Προβλέπει ότι θα διατηρηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τους επόμενους  μήνες και επομένως θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό του 2022. Κάτι που θα έχει επιπτώσεις για την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση, καθώς θα επιδράσει αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των  νοικοκυριών. «Ο παράγοντας του χρόνου είναι πολύ σημαντικός, καθότι όσο οι τιμές ενέργειας διατηρούνται στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο της ψηφιοποίησης ιστορικού ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, που έχει προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία ασφάλισης αναφέρονται στην περίοδο μετά το 1980, δεδομένου ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν έναρξη ασφαλιστικού βίου προ του 1980 και δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί. Επίσης, μετά το 2002, η πλειονότητα των φορέων κύριας ασφάλισης τηρούσε τα σχετικά στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

«Πράσινο φως» στο deal Italgas – ΔΕΠΑ Υποδομών

Την έγκριση της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas ενέκρινε με απόφασή της η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δίνοντας το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης της εταιρείας. Η ολομέλεια έκρινε ότι η συγκέντρωση που προκύπτει από την εξαγορά δεν επιφέρει καμία αλλαγή ούτε στη δομή της αγοράς χονδρικής προμήθειας φυσικού αερίου ούτε στη δομή της αγοράς λιανικής. To συνολικό τίμημα εξαγοράς του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ, ενώ η Italgas θα καταβάλει και πρόσθετο τίμημα για την εξαγορά και του 49% που κατέχει η Eni Gas e Luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Προειδοποίηση για το πετρέλαιο

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να πέσει κατά περίπου ένα τέταρτο τον επόμενο μήνα, προκαλώντας το μεγαλύτερο σοκ προσφοράς εδώ και δεκαετίες, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τις εξαγωγές της χώρας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). «Οι συνέπειες μιας πιθανής απώλειας των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές δεν μπορούν να υποτιμηθούν και αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στις αγορές ενέργειας», ανέφερε. Ο οργανισμός εκτιμά ότι από τον Απρίλιο μπορεί να σταματήσουν να είναι διαθέσιμα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου, μια ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί εάν οι κυρώσεις ενισχυθούν. Η ΙΕΑ μείωσε τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης το 2022 κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στα 2,1 εκατ., καθώς η πληθωριστική πίεση από τις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων μειώνει την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή