Θρίλερ με τις πληρωμές αερίου στην Gazprom

Θρίλερ με τις πληρωμές αερίου στην Gazprom

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εμφανή ανησυχία παρακολουθούν οι ελληνικές εταιρείες τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του τρόπου πληρωμής του φυσικού αερίου στην Gazprom. Το τοπίο παραμένει θολό και μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ενώ οι δηλώσεις της επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον που ακολούθησαν, ότι το σύστημα πληρωμών που επιβάλλει το διάταγμα Πούτιν παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει προσθέσει αγωνία καθώς πλησιάζει το ορόσημο της 20ής Mαΐου που θα πρέπει να πληρωθούν οι καταναλώσεις του Απριλίου. ΔΕΠΑ, Μytilineos, Προμηθέας Gas και ΔΕΗ αναμένουν τις διευκρινίσεις της Κομισιόν μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν είναι μικρότερη η αγωνία και της κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι εύκολη άσκηση στην περίπτωση ολοσχερούς και άμεσης διακοπής του ρωσικού αερίου.

Κλιμακώνεται στις ΗΠΑ η «μεγάλη παραίτηση»

Τεσσεράμισι εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, αριθμός-ρεκόρ, εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζεται το πρωτοφανές φαινόμενο που ονομάστηκε «μεγάλη παραίτηση». Η εικόνα που προκύπτει για την αμερικανική αγορά εργασίας καταδεικνύει πως η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ από την πανδημία εξακολουθεί να ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων, που αναζητούν καλύτερους όρους εργασίας. Στη διάρκεια του Μαρτίου ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας έφτασε στα 11,5 εκατ. 

Μόνο ηλεκτρονικά η επικοινωνία με τις ΔΟΥ 

Τέλος στην επικοινωνία με τις εφορίες μέσω e-mail βάζει η φορολογική διοίκηση από τις 9/5/2022. Η μέθοδος αυτή ήταν προσωρινή για την περίοδο της πανδημίας και πλέον η επικοινωνία με τις εφορίες θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου». Ετσι, η ψηφιακή υποβολή των αιτημάτων, των εντύπων δηλώσεων προς τις ΔΟΥ και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών γι’ αυτές τις διαδικασίες θα γίνεται μόνο από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Νέα επίσκεψη στη Ρεβυθούσα 

Την τιμητική του θα έχει και σήμερα ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες αποτελεί βασικό προορισμό ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων και όχι μόνο. Τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα επισκεφθεί σήμερα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, όπου και θα ξεναγηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Και αυτή η επίσκεψη έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού η Ρεβυθούσα δεν αποτελεί μόνο μια κρίσιμη υποδομή φυσικού αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι μια βασική υποδομή του ΔΕΣΦΑ, στη μετοχική σύνθεση του οποίου συμμετέχει και η βελγική εταιρεία Fluxys.

Στα ύψη οι τιμές ενέργειας όλο το 2022

Οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φέτος, όπως εκτιμά η Capital Economics, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, καθώς οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μειώνουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας θα αποδειχθούν πιο ακριβές.  Επιπλέον, όπως εκτιμά, από τώρα έως το τέλος του έτους υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να κινηθούν ακόμη υψηλότερα ανάλογα με το εάν οι χώρες της Ε.Ε. συμφωνήσουν με την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ετσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τα 108 ευρώ/MWh στα τέλη Απριλίου θα κινηθούν στα 120 ευρώ/MWh κατά μέσον όρο το 2022, το 2023 θα υποχωρήσουν στα 75 ευρώ/MWh, το 2024 στα 53 ευρώ/MWh και το 2025 στα 30 ευρώ/MWh.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή